Köyceğiz’ de nerelere gidilir ?


Serin çayın üzerine tahta çardakların kurulduğu; salıncaklarıyla çocuklar gibi şenlendiren, serin suyuyla yeşil doğasıyla huzur veren Yuvarlak Çay’ a gidelim mi? Buraya gitmeden bir de hikayesini de anlatmak isterim sizlere.. Bundan seneler önce Çiçek Baba dağının kalbinden Köyceğiz Gölüne akan nehir çöle döner. Yer altına çekilen nehir; bu kaynaktan beslenen yöre halkını yedi yıl boyunca kuraklık ve fakirlikle imtihan eder. Çareler arayan yöre halkı “ Suyun gözü ” denilen bu yerde; kutsal çınar ağaçlarının altında toplanarak günlerce suya şükür duası etmeye başlarlar. Adaklar adanır, türküler söylenir, oyunlar oynanır ve yöre halkı bu alanı şölene çevirirler. Günler böyle akıp giderken top gözünden yeryüzüne çıkarak şırıl şırıl sular kendini göstermeye başlar.. Ve yerli halkın bu sevincine şahitlik eden su ; bereket saçarak yuvarlana yuvarlana Köyceğiz Gölü’ ne  kadar ulaşır. Ve o gün bugündür adını aldığı çay birçok tesisle güzelleştirilerek; hem yerlileri tarafından hem de yabancı turistlerin gözde mekanlarından biri oluvermiş… 

Yazın 40 derece sıcaklardan bunalanlar; buz gibi serinlemek isteyenler için resmen özel yapılmış bir cennet gibi düşünün burayı.. Buz gibi diyorum çünkü suyun derecesi; haziran, temmuz ve ağustos aylarında bile  4 – 6 derece soğuklukta. Siz bilirsiniz yani benden söylemesi.. Sonra bana demedi demeyin. Ayrıca yürümeyi de seviyorsanız o zaman size bir diğer tavsiyem; suyun kaynağına doğru inen bir yol var. Orayı takip ettiğiniz zaman suyun çıktığı yeri yani asıl kaynağını görebilirsiniz. İçme suyun tadına da burada bakabilirsiniz. Keşif sırasında yeşil doğasıyla çınar ağaçları size eşlik edecektir. Bir diğer tavsiyem tabi ki de meşhur salıncaklarda fotoğraf çektirip bir anı bırakabilirsiniz. Ama binerken düşerim diye sakın korkmayın! O kadar tehlikeli gözükmüyor hem çay çok derin gözükse bile o kadar derinliği yok. Sadece 10 dakikalık kendinize gelmek istiyorsanız tabi ki de atlayabilirsiniz bence bir sakıncası yok 🙂

Peki Yuvarlak Çay da ne yenir ne içilir burada? Sıcakta o kadar gelmişsiniz lezzetinden asla şüphe duymayacağınız; kuzu tandırı ve bir de alabalığı bi de burada yemenizi tavsiye ederim. Fiyatları geçen yıl ki fiyatlara göre yazıyorum. Bu yıl her şeye zam geldiği için bilemiyorum açıkcası. Alabalık fiyat olarak 25 TL. Kuzu tandır 35 TL.  Kiremitte köfte 45 TL. olarak geçiyor. Tabi ki buranın meşhur işletmelerinde bir diğer meşhur lezzeti organik köy kahvaltısı.. Kişi başı serpme 35 TL. Bir de tereyağında sahanda yumurta isteyin muhakkak miss miss… Bir de hiç kuşkusuz hemen hemen bütün tesislerin; içten, samimi, temiz ve güler yüzlü işletme sahipleri olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Belki de buranın tutulması bu yüzdendir kim bilir…

Ulaşımı :

Ulaşımı ise Köyceğiz’ in şehir merkezinden; Beyobası beldesine kadar 6 km uzaklıkta bulunan taşlı bir patikada yer alıyor. Ne yazık ki şehir merkezinden servis kalkmıyor. Sadece tur şirketleriyle veya arabanız varsa kendi imkanlarınızla ulaşabilirsiniz. Ayrıca ilçeye en yakın 17 km. uzaklıkta Dalaman havalimanı bulunup; burada Bungalov ve butik otellerinde kolaylıkla  konaklama yapabilirsiniz. Bir çok işletmelerde çocuk ve park alanları da mevcuttur. 

Burada bir çok tesis 3 Haziranda açılacağını belirtip; kısa bir not düşmek istiyorum. İşletmeler COVİD19 virüsten dolayı önlemlerini alıp; masaları mesafeli bir şekilde yerleştirip sandalyelerin arasında ise en az 1,5 metre mesafe koymak zorundadırlar. Biliyorum hepimiz çok sıkıldık çok bunaldık; ama bu zorlu geçen günlerimizde önlemimizi almak adına lütfen bizlerde üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirelim. Ve en kısa zamanda eski günlerimize dönelim diyorum sizi sevgiyle kucaklıyorum… 

Hoşça, sağlıkla ve Ege Fısıltılarıyla kalın…