Yine yeni bir yıl var kapımızda..

Aralık ayı geldi geliyor derken koskoca bir yılın daha sonuna geldik. 2020 hepimiz için zor bir yıl oldu. Yepyeni bir yıla sevdiklerimizle birlikte; yan yana değil belki ama can cana merhaba diyebiliyorsak ne mutlu.

Ho ho ho! Mutlu yıllar🤗demeye az zaman kalmışken; yeni yıl ruhunu yaşatan kokinalar da çiçekçi tezgahlarındaki yerini almaya çoktan başladı bile..

Senenin soğuk mu soğuk son ayı, sıcacık renkli kokinaları da hatırlatıyor bize. 

Belki bilenleriniz vardır, bilmeyenler için de biraz bahsedeyim. Aralık ayının gelmesiyle özellikle İstanbul’da çiçekçi tezgahlarını yeşiliyle kırmızısıyla kokinalar süslemeye başlar. Kırmızı ve yeşilin albenisi olarak karşımıza çıkan kokina; “Silcan” adında kırmızı meyvelerden adını almıştır. Ve “tavşan memesi” denilen çalı görünümlü yeşil bitkinin bir araya getirilmesiyle dekoratif bir çiçek haline dönüşür. 

Genellikle Roman aileler tarafından; ormanlık alanlarda, çalıların tepeleri ya da diplerinden bulunur. Toplanan yeşil, ucu iğnemsi dikenli yapraklı dallara; salkım salkım kırmızı taneler iple bağlanarak, birleştirilince el emeği şık bir çiçek ortaya çıkıyor. Bu dekoratif çiçeği hazırlamak da öyle kolay bir iş değil yani, oldukça zahmetli.

Hadi size biraz bu çiçekten bahsedeyim..

Kokina eski İstanbul Rumları’nın yeni yıl süslemesi olarak kullandığı; Rumca da kırmızı anlamına gelen “kokino” dan dolayı bu ismi almış ; bir bitki olarak, günümüze kadar gelmiş bir yılbaşı geleneği.

Ayrıca sahil kenarlarında yetişen ve Akdeniz iklimini seven bu bitkinin yeşil yaprakları (tavşan memesi); Antakya Bölgesinde; kurutulup idrar arttırıcı ve böbreklerde taş düşürücü olarak da satılıyormuş. Yani sağlıkla da ilgili bir etkisi de varmış. Siz yine de; bu alternatif tıp bilgisini sakın doktorunuza danışmadan kullanmayın diye de minik bir not bırakayım. Ayrıca bu kırmızı meyveler dediğimiz silcan da; yenilen bir şey değil. Evlerimizde sevimli patili dostlarımız varsa eğer tatsız durumlarla karşılaşmamak için özellikle uzak tutmalıyız.

Peki, niye özellikle yeni yılda tercih ediliyor derseniz; sebebi evlere huzur, bereket ve şans getireceğine olan inanç; işte bu yüzden “kokina yılbaşı çiçeği” deniliyor.

Yeni yılda edilen dileklerin kabul olma inanışı sadece ülkemizde değil; birçok ülkede oldukça yaygındır. Hatta eğer bir sonraki yıla kadar; bu çiçekler çürümeden, bozulmadan saklanırsa bunun yeni bir ev alınabileceğine dair bir inanç oldukça yaygın. Umudu kırmızı bir çiçeğin yeşil dalında saklı tutmak ne güzel. Minik bir tüyo vereyim size; buket halinde aldığınız kokinalarınızı soğuk ve sıcak ortamlardan uzak tutar. Sıcak radyatör yakınına veya soğuk balkonlara koymazsanız; köklerine haftada iki kere su verirseniz uzun süre canlılığını koruyabiliyor.

Ne diyelim, kokinalar evlerimizden eksik olmasın.

Geçen sene çok güzel geçmedi fakat; pes etmek yok. Caddelerde, sokak başlarında ve marketlerde oldukça uygun fiyatlara bulabileceğiniz kokina çiçeklerinden; dallarını süsleyerek evinize, ruhunuza şimdiden bir güzellik katabilirsiniz.

Yeni yılın gönlünüzde ne varsa size onu getirmesi; hayallerinizin gerçeğe dönüşmesi dileğiyle, başta sağlıkla olmak üzere sevgiyle ve daima umutla kalın.