Kelebekler Vadisi
Doğal varlıklarıyla hazine niteliğinde cennetten bir parça. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili kaplan kelebeği dahil 80′den fazla kelebek türüne sahip. 50 metre yükseklikten Vadi ’ye dökülen şelalesi ile doğaya çevreye saygılı bungalov ve taş evlerinde konaklama yapabilirsiniz. İklimi, denizi ve muhteşem manzarasıyla kendini size aşık edecek doğa ile iç içe bir vahadır Kelebekler Vadisi.
Kelebekler Vadisi, Muğla ili, Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan vadi. Sahip olduğu endemik türleri nedeni; Dünya mirası olarak 100 dağlardan biri olan: Babadağ’ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi ; 1. dereceden doğal Sit alanı olup ilan edilmiştir. Ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. 350 metreye ulaşan; sarp kayalık duvarları ile çevrili olan vadi ismini barındırdığı için 80′ den fazla kelebek türünden ve özelliklerinde kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya mahallesinde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadi’nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz’e ulaşır.
Kelebekler Vadisi’nin özgün coğrafi yapısı; botanik ile entomolojilerin araştırma ve incelemelerine destek olmuştur. Ulusal ve uluslararası çevre örgütlerinin ve ekolojik oluşumların dikkatini çekmektedir.
Kelebekler Vadisi’nde ; doğal yaşamı korumak ve gereken önlemleri alarak projelerini hayata geçirerek bir tesis meydana gelmiştir. Ziyaretçilere çadır ve ağaç evlerde konaklama imkânları sunan işletme günlük 500 konuk kapasitesine sahiptir ve Kelebekler Vadisi’nin 100 dönümlük arazisi üzerinde ekolojik tarım yapmanın yanı sıra; arıtma, deniz temizliği ve temiz enerji hususlarında projeler gerçekleştirmektedir.
Kamp ve doğa turizminin Türkiye ve dünyadaki en iyi adreslerinden biri olarak gösterilen Kelebekler Vadisi’nde, her yıl 1 Mart- 1 Kasım tarihleri arasında hizmet veren işletmenin bilgisi dışında konaklamak mümkün değildir. Su ve elektrik enerjisi devlet tarafından değil, işletme tarafından sağlanmaktadır. Çadır kurmak, bungalov evlerinde kalmanın yanında; işletme ziyaretçilere doğal ve ekolojik açık büfe kahvaltı ve akşam yemeği ; ortak kullanıma açık tuvalet ve duşlar sunmaktadır. Vadi’nin izole yapısı neden ile işletme;ziyaretçi ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli bütün düzenlemeleri yapmıştır ve konukların güvenliğinden sorumludur.
Tarihçesi
Kelebek Vadisi’nin geçmişi MÖ IV. yüzyıla kadar uzanır. Likya’nın “Perdicia” isimli yerleşim yerinin bazı kalıntıları Kelebek Vadisi Kanyonu’nun hemen üstünde yer alır. Buradaki köy “Faralya” ismiyle anılmaktadır. Mahallenin günümüzdeki adıysa Uzunyurttur. Bizans ve Yunan uygarlığından Osmanlı’nın son zamanlarına kadar sürdürülen, yamaçların teraslanmasıyla oluşturulan bahçecilik kültürü bugüne kadar gelmiştir.
Koleksiyoncu-fotoğrafçı Rıfat Kılar 70’li yılların sonlarında vadi kelebeklerinden etkilenerek buraya “Kelebekler Vadisi” demek lazım diyerek “Güdürümsu” diye bilinen koyun ismini, ilk defa farklı şekilde telaffuz etmiştir. Arkadaşı olan H. Deniz Bayramoğlu 1987’de bu ismi kullanarak “Kelebek Vadisi” nin doğmasına neden olan işletmeyi başlatmıştır. Amaç doğayla uyumlu bir yaşam modelinin temellerini atmak ve bunu tüm dünyayla paylaşmak imiş. Başta müzisyen Nezih Topuzlu ve H. Deniz Bayramoğlu olmak üzere; doğa sever bir grup vadiyi korumaya çalışmıştır. Yoğun bir kampanyayla gereken ilgiyi çekmekte gecikmemişler. Bölgede ki imar yasaklarının sürdürüle bilir koruma için ; yetersiz olduğundan hareketle, aktif koruma adını verdikleri doğayla uyumlu farklı düşünce ve etkinlikleri bir araya getiren bir merkez oluşturmaya çalışmışlardır.
Burada Neler Yapabilirsiniz ?
Aktiviteler açısından da dikkat çekici olan Kelebekler Vadisi’nde; sezon boyu bir çok eğitmen ve uzman eşliğinde dersler ve seminerler düzenlenebiliyor. ‘Kelebekler Okulu Projesi’ olarak adlandırılan projeyle ; sanatsal, zihinsel ve bedensel disiplinler yoluyla; doğaya duyarlılığı arttırmak için ; çevre bilincini uyandırmak, eğlendirmek , dinlendirmek, doğa ile uyumlu yaşam kalitesini kitlelere ulaştırmayı hedeflenmektedir. Ücretsiz olarak düzenlenen atölyeler arasında ; bu yıla kadar, sanatsal aktivite ve atölye çalışmaları, denizcilik, balıkçılık, mutfak, ziraat, el becerileri kursları ile kişisel gelişim, yoga, meditasyon, tasavvuf, doğu felsefesi (kadim bilgelik öğretileri) vb. bulunmaktadır.
Ulaşım
Kelebekler Vadisi ; Ölüdeniz üzerinden sadece deniz yoluyla; tekne turu ile tekne dolmuşlarıyla ulaşım sağlanır. Fethiye’ye 55 km. uzaklıktaki Dalaman Havalimanına Türkiye ve Avrupa’nın pek çok şehrinden uçuşlar düzenlenmektedir. Antalya Havalimanına, Fethiye’ye yaklaşık 200 km. uzaklıktadır. Türkiye’nin her yerinden Fethiye’ye sık ve düzenli otobüs seferleri vardır. Fethiye’den Ölüdeniz’e ; sahilden günde 3 kere sefer yapan tekneler ile ulaşılabilirsiniz.
Umarım yazımı beğenirsiniz. SEVGİ VE EGE FISILTILARI İLE KALIN…