Derekahve – Tire

Konum Rota oluşturuluyor !

Sonbahar…  Bu mevsim bazılarımız için ne kadar iç karartıcı olsa da bu düşüncemizi değiştirecek bir yere götüreceğim  sizi. Sonbaharda doğanın bin bir tonuyla sizi bekleyen muhteşem bir yere gitmeye manzaranın  tadını çıkarmaya var mısınız ?

Biz bu hafta sonu plansız bir şekilde gezme kararı aldık. İlk durağımızdan bahsetmek istiyorum. ihtişamlı tarihi ve yemyeşil doğasıyla  görülmeye değer olan  Derekahve’ye gittik. Derekahve İzmir ‘in Tire ilçesindedir. Tire’ de 1453 İstanbul’un Fethi’ne kadar yaşayan Anadolu Rumları’nın izlerini  her adımınızda, her yapıda, her sokakta görmeniz mümkündür. Tire’nin eski yerleşim yerleri adeta açık hava müzesi gibidir. Tire’yi genel olarak tanıtacak bir gezi yazısı ilerleyen zamanlarda yayınlayacağım. Biz şimdilik Tire’nin kalbi Derekahve’yi birlikte gezeceğiz.

Tire’nin Derekahvesi, tarih boyunca doğal güzelliği ve geleneksel değerleriyle her zaman yerli halkın ve turistlerin  ilgi odağı olmuştur. Derekahve’nin  tarihten de gelen çok önemli özellikleri vardır.

 Şemsi Mescit ve Ayazma’nın aynı binada alt alta imar edilmesi Tire’nin  dinler arası birlikteliğe sunduğu önemli bir semboldür. Derekahve içerisinde yer alan bu mescit daha çok Ayazma’sıyla ünlüdür.

Tireliler Hıdrellez’i hep bu mekânda kutlamayı tercih ederken üst katı mescit alt katı Ayazma olan dinsel mekanı kutsamaları dinler arası çatışmanın ardından ulaşılan birlikteliğin bir sonucudur.   Hristiyan Rumlar da Tire’de yaşayan diğer unsurlar da burada bulunan Ayazma nedeniyle Derekahve’ye ayrı bir kutsallık atfetmektedirler. Tirelilerin Hıdrellezi yoğun olarak niçin bu mekanda kutladığını Derekahve’nin bereketli yeşilliğine ve bir zamanlar doğal yollardan gürül gürül akan deresine bakarak bereketi ve baharı temsil etmesine bağlayabiliriz. Derekahve Hristyanların da Ayazma’sıyla ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü  Ayazma 1922 yılına kadar vaktiz ve isim verme törenlerinde kullanılan en önemli mabetlerdendir. Ekinoks tarihlerinde kapı ve pencereler açıldığında ışığın gölge özelliğiyle Ayazma’nın içerisinde haç şekli oluşturduğu da söylentiler arasındadır. Hz. Meryem’in Anadolu’ya geçtiğinde iki yıl kadar Derekahve Mahallesi’nde yaşadığı ve Ayazma’nın da bu nedenle kendisine adandığı yine söylentiler arasındadır. Derekahve günümüzde de doğal güzellikleriyle dikkat çekmektedir.  Adı mahalle içerisinden geçen Şükran deresinden gelmekte.

Derekahve 2000 yılında yapılan doğal çevre düzenlemesiyle günümüzdeki şeklini almıştır. Etrafında birçok çay bahçesi ve kafe konumlanmıştır. Derekahve mesire alanında bulunan kafeteryalardan biri var ki diğer kafeteryalardan biraz daha farklı. Bu kafetarya müşterilerine yemyeşil bir atmosferin içerisinde su ve kuş sesleri eşliğinde her türlü meşrubat servisi yaparken aynı zamanda  üst katında ki Derekahve Evi sayesinde Tire evlerindeki dekorları sergileyip kültürel bir hizmet de sunmaktadır.

Yerli halk Derekahve’de aynı zamanda yöreye ait kuruyemiş ve birçok faydalı ürün satmaktadır. Buradan sevdiklerinize hediyeler de  almanız mümkündür.

…………….

Derekahve, Tire’nin en çok tanınan ve ziyaret edilen mesirelerinden olduğu gibi aynı zamanda birçok kültürel faaliyetin de yapıldığı mekânlarından biridir. Tarihin tozlu rafları arasında her zaman var olmuş; huzurun tam merkezidir.  Ziyaretçilerini büyülüyor ve turistler buraya akın ediyor.

Üstelik ulaşım da çok kolay. İzmir otogardan belirli saatlerde Tire otobüsleriyle Tire’ye gelebilirsiniz ya da Basmane’den Tire treniyle Tire’ye gelmeniz mümkün. Tire’ye geldiğinizde de Derekahve dolmuşlarıyla Derekahve’ye gidebilirsiniz.

Ben Derekahve’de aşırı eğlendim. Bol bol  oksijen ve pozitif enerji depoladım. Ohhhh be !

Nurşifa Cengiz