Gezi Rehberimiz De Bu Gün Sapanca Ve Maşukiye Var
Doğayla baş başa zaman geçirmek isteyenler için, İstanbul’a yakın hafta sonu kaçamağının en güzel ve yakın adresi Sapanca’dayız.
Yazın da kışın da çok keyifli ve güzel bir havaya sahip olan Sapanca, her mevsim ayrı bir tat bırakır. Yeni haftaya yeniden doğmuş gibi başlamak için hafta sonları ideal bir kaçış noktasıdır.
En başında da dediğim gibi Sapanca dört mevsim popüler. Bence en güzel zamanları sonbahar. Hele ki Ekim’in ikinci yarısı başlayan renk dönüşü mükemmel bir tablo çiziyor.
Sapanca, Sakarya’ya bağlı yüzölçümü olarak küçük olmasına rağmen nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu, şirin bir ilçemizdir.
Sapanca demek aslında biraz da kuzeyinde yer alan Sapanca Gölü demektir. Gölün maviliğiyle doğanın yeşilinin birleşmesi, adeta cennetten bir köşe oluşturmuş.
Yazın göl kenarı plaj olarak da kullanılabiliyor dileyen gölün serin sularında yüzerek serinleme ve su sporları yapma imkanı bulabiliyor. Kışın bembeyaz bir örtüye bürünen dağların çevrelediği gölün çevresinde doğa yürüyüşleri yaparak tertemiz havayı solumak buralara gelmek için tercih sebeplerinden sadece birkaçı.
Sapanca’nın iklim özellikleri ve toprak yapısı bölgede zengin bir floranın oluşmasını sağlamış, bu özellik de bitkilerin yetişmesinde en ideal ortamı oluşturmuş. Başka bölgelerde de yetişebilen bir bitki Sapanca’da yetiştirildiğinde, yeşilin çok daha farklı tonlarına kavuşmuş ve bu da doğada muhteşem bir görsel şova dönüşmüş. 100’den fazla çeşit bitkiyi görebileceğiniz Sapanca, sadece bu özelliğiyle bile görülmeye değer.
Sapanca ayrıca önemli tarihi eserlere de ev sahipliği yapmakta. Tarih meraklıları Rüstem Paşa Camii, Hasan Fehmi Paşa Camii, Rahime Sultan Camii ve Vecihi Kapısı gibi Osmanlı mimarisinin bölgedeki yansımalarını da gezebilir. Hükümet Konağının olduğu yerde bulunan Bizans Kalıntıları da sizi daha eskilere götürebilir.
Zaman kısa, yapılacaklar bol diyerek Sapanca’ya doğru yola koyulalım.
Özel aracınız ile İstanbul’dan yola çıktığınızda gişelerden sonra yaklaşık 2 saat gibi bir sürede bölgeye ulaşabilirsiniz.
Otobüs ile ulaşım tercihiniz ise Sakarya ve İstanbul arasında birçok otobüs şirketinin seferleri ile Sapanca’ya ulaşabilirsiniz.
Adapazarı merkezden kalkan minibüsler de sizi Sapanca’ya getirecektir.
Sapanca’ya uzak illerden geliyorsanız ve tercihiniz hava yoluyla ulaşım ise, Sapanca, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na yaklaşık olarak 100 km uzaklıkta yer almakta.
Havalimanından önce Adapazarı veya İzmit’e gidip oradan Sapanca’ya geçmeniz gerekiyor. Dilerseniz havalimanından araç kiralayarak da ulaşabilirsiniz.
Yılın her döneminde konuklarına güzel anlar vaat eden Sapanca’da neler yapabiliriz dediğinizi duyar gibiyim, yazımın devamında birlikte yolculuk yapmaya ne dersiniz.
Sapanca Gölü çevresinde yer alan sevimli restoran ve kafelerden birinde güzel bir kahvaltı ile güne başlayabilir, 16 km uzunluktaki ormanlarla çevrili göl çevresinde yürüyüş yapabilir, tekne ile gezintiye çıkabilir, bisiklet turuna da katılabilirsiniz. Göl kenarında yapılacak en iyi aktivitelerden biri de balık avıdır. Eğer günü burada bitirmek niyetindeyseniz güzel bir akşam yemeği keyfi yapabilirsiniz.
Sapanca’nın yeşil doğasının içinde pek çok köy yer alıyor. Bu köyleri keşfedebilir molalar vererek gününüze keyif katabilirsiniz.
Maşukiye, Sapanca merkeze yaklaşık 20 dakika uzaklıkta yer alıyor. Oldukça geniş ağaç ve bitki çeşitlerine sahip olan Maşukiye’de özellikle kahvaltı yapmak çok meşhur.
Maşukiye’nin kiraz bahçeleri oldukça popüler eğer mevsiminde denk gelirseniz uğrayabilirsiniz. Pazar günleri merkezde meydanda kurulan pazarını dolaşıp taze ürünler ve hemen karşısında bulunan ufak el sanatları satılan mini dükkanlarından hatıralıklar alabilirsiniz.
Maşukiye merkezinde bulunan doğa ile iç içe olan alabalık restoranlarında mutlaka alabalık lezzetini tatmalısınız. Hatta birçoğunun için de irili ufaklı şelaleler bile var yani tamamen huzur bulabileceğiniz keyifli anlara davet ediyor sizi.
Saklı Bahçe Restoran, Vadi Restaurant, Derin Irmak Kahvaltı Evi, Pınar Alabalık, Osmanlı Bahçesi, Akasya Alabalık bunlardan sadece birkaçı. Doğanın keyfine vararak keyifli bir yemek için tercih sizlere kalmış.
Maşukiye’ye yaklaşık 16 km uzaklıkta yer alan Kartepe, aynı zamanda İstanbul’a en yakın kayak merkezi olması ile de ünlü. Maşukiye ile arası yaklaşık 25 dakika kadar sürüyor. Kartepe Kayak Merkezi özellikle günübirlik kayak turları için oldukça ideal.
Marmara’nın en yüksek 2. Dağı olma özelliğine sahip olan Kartepe’de hizmet veren tek işletme Green Park Kayak Merkezi, burada dilerseniz konaklayabileceğiniz gibi ücretli giriş ile tesisin hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.
Kartepe pistleri çeşitlilik açısından her türlü kayak severe hitap ediyor. Tüm zorluk derecelerine uygun pistlerin bulunduğu Kartepe de Green Park Kayak Merkezi’nin 4 ayrı lift çıkışı mevcut. Bunların üçü oturarak yukarı çıkabileceğiniz telesiyej, diğer ise ayakta yukarı çıkabileceğiniz teleski.
Aktivitelerden yorulduğunuzda kafelerde bir şeyler yiyip içerek muhteşem doğanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Kartepe’de yaz mevsimin de neler yapabiliriz diyorsanız eğer; kamp yapabilir, binicilik ve bisiklet gibi aktivitelere zaman ayırabilir, kestane, fındık, çam ağaçlarıyla kaplı ormanlarında baharda yemyeşil ağaçlar arasında yürüyüş yapabilir, atv ile gezebilirsiniz.
17. yüzyılın başında Kafkasya’dan gelen bir aile tarafından kurulan Kırkpınar,
Sapanca Gölü’nün kenarında küçük bir göl kasabası görünümündedir. Popüler mekanlara ev sahipliği yapan Kırkpınar adeta yazlık bir bölge gibi. Özellikle sahil kenarında Sapanca Gölü’nün hemen kıyısında bir şeyler yiyip içebileceğiniz birçok güzel tesise sahip.
Doğal güzellikleriyle adeta bir huzur noktası olan Kırkpınar’da gezilip görülecek birçok yeşil alan bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok bilineni Naturel Park Botanik’tir.
Şelaleleri, dereleri, sımsıcak cafeleri ve konaklama seçenekleriyle huzurlu bir haftasonu geçirip kafa dinlemek için idealdir.
Derbent, Maşukiye’ye 10 dk uzaklıktadır, öyle güzel manzaralara sahip ki, doğa ile iç içe huzurlu yürüyüşler yapabilirsiniz.
Sapanca’da göl manzaralı ya da dağ manzaralı 60’dan fazla otel bulunuyor. Birbirinden lüks otellerin yanı sıra, ufak butik oteller, pansiyonlarda şehir merkezi ve çevresinde yayılmış durumda.Yapmanız gereken seçenekler arasından kendi bütçenize ve tarzınıza uygun olanı bulmak.
Villa Saraylı Otel Sapanca, Sakarya Room Room Motel Sapanca,Richmond Nua Wellness Spa,Penguen House & Bungalows Sapanca bunlardan bazıları.
Sapanca mutfağı konumundan dolayı hem Marmara hem de Karadeniz mutfaklarının özelliklerini taşıyan tatlar sunuyor.
Karalahana ezmesi, lahana sarması, cevizli fasulye, cevizli pekmezli lokum, cevizli lahana, mantarlı pide gibi yemeklere sahip olan Sapanca’da, yemeğin yanında Karadenizin olmazsa olmazı mısır ekmeği sunuluyor. Tercihiniz diğer tip ekmekler de olabilir elbette ama bu yemeklerin yanında mısır ekmeği çok da yakışıyor.
Otlarla yapılan değişik tatları sevenlerdenseniz diken başı adıyla bilinen, melevcen otunun soğan ve tereyağı ile kavrulmasıyla yapılan yemek ise değişik bir tada sahip, Sapanca’ya gittiğinizde bu ilgi çekici yemeğin tadına bakmadan geçmeyin derim.
Yoğurtlu yeşil erik ve taze fasulye turşusu ise Karadeniz yöresine özgü lezzetlerden.
Sapanca’nın en önemli lezzetlerinden Islama köfteyi mutlaka denemelisiniz. Özel bir sosla lezzetlendirilmiş ekmeklerin köftenin yanında sunumuyla enfes bir lezzet çıkıyor ortaya.
Ve tabii ki Kiremitte Alabalık, Sapanca’nın olmazsa olmaz lezzetlerinden. Bölgede üretilen alabalığın güveci ve mısır unuyla yapılan tavası da lezzetli ama kiremitte alabalığın tadı bir başka.
Sapanca’ya gelip de tatmadan dönerseniz çok şey kaçırmış olursunuz.
Sapanca’dan dönüşte köy ekmeği, peynir çeşitleri, ev yapımı reçeller, yöre kadınlarının yaptığı enfes salçalardan alarak lezzetleri evimize taşıyabileceğimiz gibi geziden hatıra bir şeyler de olsun elimizde diye düşünürseniz eğer,
ıslak söğütün el emeği göz nuru ile örülüp kurutulmasıyla yapılan sepetler burada pek bir meşhur, yöreden satın alabileceğiniz sabun ve yumurta gibi ürünleri bu sepetlere koyarak evinize şıklık katabilirsiniz.
Sizlerin de Sapanca ve çevresiyle ilgili gezi notlarınız varsa yorumlar kısmında bizimle paylaşır mısınız?