Dalyan’da Gezilecek Yerler..

Dalyan deyince aklınıza ilk Carretlar mı geliyor, yoksa Kaunos Kral Mezarlıkları mı, yoksa Labirent görüntüsüyle süslenmiş kanalı mı?

Dalyan bilmeyenler için Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı gibi görünse de aslında Köyceğiz Gölü ile Akdeniz’in arasında geçen kanaldır. Yüzyıllar önce burayı keşfeden Likyalılar’ın burayı keşfetmesiyle başlıyor Dalyan’nın o gizemli büyüsü.. 

Tatilcilerin çok severek geldikleri bu yere gelir gelmez, şöyle güzel bir otele veya pansiyona yerleştikten sonra, isterseniz sizi hemen bir tekne turuna çıkarayım 🙂 Çünkü olmazsa olmazımız Dalyan’a gelip de tekne turu yapılmadan dönülür mü hiç aaaa lütfen 🙂 Dalyan kanalında gezmek istiyorsanız ilk olarak yapmanız gereken tek şey, önceden rezervasyon yaptığınız tur şirketi var ise onunla ya da Dalyan tekne turları ile( bu turlar hem özel hem de kooperatif turları olabiliyor) fiyat konusunda anlaşıp, hiç durmadan yola çıkmak olacaktır. Yemekli yemeksiz, dolmuş tekneler bulunmaktadır, bütçenize göre tercih sizin. Ücret olarak 20 TL. ile başlayıp 130 TL. arasında değişmektedir.

Buraya geldiğinizde ise yemek konusunda tercihiniz tabi ki de meşhur Dalyan köftesini tatmak olacaktır. Deniz ürünleriyle ve meşhur otlarıyla tam bir Ege yöresine ait börülce ekşilemesi, kabak çiçeği dolması, ot kavurması, mavi yengeç, balık buğlaması, ekşili tavuk, ekşili balık, yoğurtlama, yufka ekmeği, nar reçeli daha say mıyım isterseniz, bunlar sadece lezzetlerin başlıcalarıydı.

Konaklama:

Dalaman Havalimanı’na sadece 1 saatlik mesafede olduğu için çok rahatlıkla gelip birbirinden güzel işletmeler bulabilirsiniz. Ufak tefek pansiyonlar, apartlar ve otellerin hepsi mevcuttur. Gündüz olduğu kadar, akşamları da ışıl ışıl küçük hediyelik dükkanlarıyla, restaurantlar’ı ile, barlarıyla, kulüpleriyle oldukça hareketlidir. Benim en favorim Jazz Bar’dır. Ailecek gidebileceğiniz canlı müziğiyle keyif verebilecek kaliteli bir mekandır. Sadece denizle kalmayıp güzel bi Atv safari turu da yapabilirsiniz. Tur fiyatı maksimum 80 TL – 130 TL. arası değişmektedir.

Dalyan’ da gezilecek en güzel en gözde yerler, koylar:

1 ) KAUNOS ANTİK KENT VE  KRAL MEZARKLIKLARI

Tarihçesi 2 bin 400 yılına kadar dayanan bu efsanevi tarih kokan yer, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer almaktadır. Karya ve Likyalılar ile başlayıp Roma ve Bizanslıların yaşadığını gösteren izleri, arkeolojik çalışmalarla, kazılarla beraberinde günümüze kadar dayanan kalıntılarıyla görmek mümkün.. Kaunosun bir de ilginç bir aşk hikayesi vardır. Apollonnun oğlu olan Karya Kralı Miletosun ikizleri olur. Erkeğe Kaunos kıza da Byblis adı verilir. İkizler büyüdüklerinde Byblis, erkek ikiz kardeşi olan Kaunosa  giderek aşık olmaya başlar ve bu aşk kardeş sevgisinden de öteye gitmeye başlar. Lakin Kaunos buna karşılık vermez bir de alay eder. Bu durum giderek yayılmaya başlar ve babası Miletos, Byblis’i ülkesinden kovar. Byblis de kendini sevenlerle birlikte Lidya sınırındaki şimdiki Dalyan’a gider ve buraya yerleşir. Byblis kendisinden uzak olan kardeşi Kaunos’u düşünmeden yapamaz ve bir gün ona bir mektup yazar. Fakat mektuptan da bir cevap alamayınca Byblis göz pınarları kuruncaya kadar ağlar ve kayadan atlayarak canını kıyar. Fakat Nympheler adında su perileri ona acır ve onu bir pınara dönüştürür. Labirent şekline benzeyen Dalyan kanallarının, Byblis’in göz yaşlarından oluştuğuna inanılır. Biraz acıklı olan bu efsane pek çok tarih kitaplarında da geçer.

Peki bu yere nasıl gidilir? Gezi turları veya sahilde bekleyen küçük sandallarla Kral Mezarlarına ulaştıktan sonra 10 – 15 dakikalık bir yürüme mesafesiyle ulaşabilirsiniz. Yaz aylarında her gün 08:30 ile 19:30 saatleri arasında gezebilirsiniz, giriş ücreti 14 TL. dir. Eğer müze kartınız var ise ücretsiz giriş yapabilirsiniz. 0-10 yaş çocuklar için ücretsizdir. Manzarası ile büyüleyen, geniş bir alana kurulmuş olan bölgede Helenistik Döneme ait yapıları bulacaksınız. Ayrıca birçok tapınakları keşfedebilir, çok sayıda döneme ait heykel kalıntıları ve süs eşyaları da görebilirsiniz.

2 ) İZTUZU PLAJI

İztuzu Plajı; Gün boyu denizin ve kumun tadını çıkaracağınız aynı zamanda yeşil çam ağaçlarıyla temiz ferah hava alacağınız, caretta caretta’ ları yakından görebileceğiniz, Avrupa’dan ödüller alan eşsiz yerlerden biri. Her ne kadar carettalar ile ünlü olsa da bir tarafı tatlı su ile bir tarafı tuzlu su arasında bağlantı kurulduğu için dünyada nadir bulunan plajlardan biridir İztuzu Plajı. Temiz doğasıyla ve çevresinde keşfedilecek birçok yeri barından plaj ister istemez gelenlerin bir daha gelmesine neden olurken çocuklu ailelerinde vazgeçilmezidir, çünkü denizi oldukça sığ  boyunuzu aşma gibi bir risk vermiyor, yürüdükçe yürüyorsunuz 🙂 

İçerisinde bir adet tesisi bulunup fiyatlarda klasik turizm fiyatları gibi ama lezzet ve kalite olarak keyifle yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca plajda Caretta Hastanesi bulunuyor, hasta olan veya yaralanan carettalar burada tedavi edilerek doğaya geri bırakılıyor. Ulaşım olarak Dalyan’dan tekne turuyla veya karadan aracınızla kolayca ulaşabileceğiniz gibi birçok yere yakın olmasından dolayı rahatlıkla gidebilirsiniz. Ayrıca hem şehir merkezinden hem de Dalyan merkezden araçlar var gönül rahatlığıyla gelebilir tatilinizin tadını çıkarabilirsiniz. Fakat plaj carettalar’dan dolayı korunduğu için sabah 08:00‘den akşam saat 20:00 ‘e kadar hizmet verebiliyor bilginize. Hassasiyetlerinden dolayı burada gürültü ve çöp kirliği bulundurmakta yasaktır. Giriş ücreti ise 10 TL. olup 2 kişilik şezlong ücreti ise 15 TL. dir.

3 ) SULUNGUR GÖLÜ

Dalyan’ dan yaklaşık 5 km uzaklıkta olan gölün çevresi yemyeşil ağaçlar ile kaplı olup yeşille mavinin uyumunu çok güzel anlatan bir yerdir. Sanki biraz gizli kalmış saklanmış gibi olsa da aslında gölde bulunan levrek ve çipura balıklarının yetiştirmek adına kooperatif tarafından korunmaktadır ve halkın kullanımına kapalıdır. Sadece etrafında kurulmuş olan banklarda mangal yapıp piknik yapabilirsiniz. Birde İztuz’u plajına giderken yol üzerinde Ekin Kır Evinde göle karşı kahvaltı yapabilirsiniz. Sulungur gölü genellikle bisikletçiler tarafından kullanılan uğrak yerlerden biridir. Eğer isterseniz sizde tatildeyken bir bisiklet kiralayıp burada eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

4 ) KARGICAK KOYU

Açıkçası yolu taşlı olduğu için mi, yoksa uzakta kaldığı için mi pek bilinmez çok keşfedilmemiş nadir plajlardan biridir. Yani o kadar ki Muğla’nın en berrak en temiz plajlarından olabilir. Plajın el değmemiş ve berrak olmasının sebebi sanırım taşlı ve birden derinleşmesi olabilir. Yani gelen bir pişman gelmeyen bin pişman 🙂 Ulaşımı ise, kara yoluyla İztuzu’nu geçtikten sonra, Aşı koyu çıkacak karşınıza, o yolu da geçtikten sonra Kargıcak Koyu karşılıyor sizi. Açıkçası tekneyle çok fazla talep edilmediği için özel rezervasyonla gitmeniz gerekiyor. Özellikle sakinlik ve doğa güzelliğine önem veren tatilciler için tekne ile gelmenizi şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca plajda bir adet tesis bulunup fiyatları konusunda yine aynı şekilde bir adet bira fiyatı 22 TL. idi, en son şimdi nasıl bilmiyorum yalnızca dışarıdan yiyecek içecek getirmek yasak bilginize ama tabi işletmeciler gerçekten çok tatlılar 🙂 Bir de unutmadan iki kişilik şezlong  bir şemsiye ücreti 50 TL. idi. Burayı özel yapan ayrı bir özelliği ise içeri de sizi güzel aktivitelerin bekliyor olması. Su sporları olarak kano ve deniz bisikleti mevcut.

5 ) AŞI KOYU

Dalyan’ ın en güzel, en nadide, en yeşil, küçük havuz kıvamında olan denizlerinden biri olan bir başka plajıyla tanıştırayım sizi Aşı Koyu.

Yalnız burada da yine yol problemi karşınıza çıkıyor yol çok bozuk olup çokta taşlı yani gelmeden önce bilginiz olsun isterim. Ve sırf bu yüzden çok uğrak yer olmadığından dolayı bakir bir koy olmuş anlayacağınız. Aşı plajı yine Kargıcak da olduğu gibi taşlı ve derinliği 20 metre olup, daha çok dalgıçların en çok sevdiği yerlerden biridir. Suyu da çok soğuk, haliyle yazın sıcağında serinlemek ve doğasıyla huzur yakalamak isteyenler için muhteşem alternatiflerden biri. İşletme olarak içeride bir adet tesis bulunuyor, ayrıca dışarıdan yiyecek içecek getirip çam ağaçlarının gölgesinde piknik yapabilirsiniz. Macera arayanlar için ise Zipline binebilirsiniz. Dipnot olarak, özellikle akşamları çok fazla arı bulunuyor, burada kalmanızı pek tavsiye etmek istemiyorum ama en az bir kere gelinmeye görülmeye değer bir yer diyorum. Otopark giriş ücreti ise 20 TL. dir.

6 ) RADAR TEPESİ 

Şimdilerde popülerliği artmış olup, dağ bayır demeden, enfes manzarası için bu yere gelmek tabi ki de pek kolay değil desem yeridir. Patika ve taşlı bozuk yollarıyla, dik yamaçlı birazcık tehlikeli ulaşımı olup, ancak biraz efor sarf ettikten sonra tabana kuvvet diyerek sonunda o eşsiz muhteşem manzarası karşısında size verdiği keyfin değer olduğunu göreceksiniz. Buraya nasıl gidilir derseniz; İztuz’u plajını geçtikten sonra virajlı yolu takip edin, bir yol ayrımı çıkacak karşınıza, sol tarafı Kargıcak plajı, sağdaki taşlı uzun yol ise Radar tepesine çıkaracak sizi. Ancak aracınızı bir yere bırakıp gitmenizde fayda var, zira araçla gitmek pek mümkün değil. 20-25 dakikalık efordan sonra işte size ayaklarınızın altına serili duran o manzara, anlatılmaz yaşanır resmen 🙂 Tepeye çıktıktan sonra solda İztuz’u plajı, Sulungur Gölü, biraz ileride Köyceğiz Gölü ve en can alıcı olan labirent şekline benzeyen sazlıklarla çevrili Dalyan kanalını görmeniz mümkün.

En tepede olmanın vermiş olduğu keyif ve o hazla aman dikkat edin burada çok tehlikeli yol olup lütfen inerken de çok çok dikkatli olun hiç bir güvenliği bulunmamasından dolayı canınızı tehlikeye atmaya hiç değmez.

Sevgiyle, seyahatle ve Ege Fısıltılarıyla kalın..

Sevgilerimle Sezen ?