İstanbul; Günlük hayatın koşturmacası, trafiği derken yaşamayı unutturan kalabalık şehri..

Zamanın nasıl geçtiğini anlamadan, günlerin günleri kovaladığı anlarda ; şöyle bir durup nasıl yapıp da biraz nefes alırız diye düşündüğümüzde, yakın yerlerini aklımıza getiririz.

İstanbul’a 2-3 saat uzaklıktaki bu yerlere, günübirlik geziler; yada haftasonlarını değerlendirmek için kısa tatil kaçamakları yapmak haftalık rutinlere başlamak için motive edici olabiliyor.

İşte böyle yerlerden biri olan Çınarcık, bugünkü gezi rotamız.

Çınarcık Hakkında;

Çınarcık; Marmara kıyı şeridi üzerinde yer alan, Yalova iline bağlı olan ilçemizdir.

Ve doğusunda Termal, güneyinde Bursa ve Armutlu, kuzey ve batısında Marmara denizi ile çevrilidir. 

Gezilecek tarihi yerleri, köyleri bulunmaktadır ve Erikli Yaylası, Termal ve Esenköy ilçenin en bilinen gezilecek yerlerindendir. İlçenin köyleri de doğayla iç içe ; denizin ve yeşilin tadını çıkarabileceğiniz oldukça doğal yerlerinden biri olduğu için naçizane önerimdir.

Doğası ve plajları ile turizme hizmet eden ilçede; Delmece yaylası dağ turizmi açısından önemli bir durak olurken; kaplıcalarıyla ve yaylalarıyla da oldukça ilgi çeken Çınarcık gezi ve kısa tatillerin en iyi adresi..

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ilçede; Bizans ve Osmanlılar’dan kalma bir çok tarihi kalıntıya rastlayabilirsiniz.

Çınarcık’ın Rumlar dönemindeki adı temiz havası olan şehir anlamına gelen Kio’dur. Şimdiki adını ise sahip olduğu ulu çınarlardan almıştır.

Ve yerleşik halkın çoğunu; 93 harbinde Batum’dan gelen göçmenler oluşturmaktadır.

Çınarcık kış aylarında oldukça sakin. Bahar ve yaz aylarında yayla turizmi kaplıcaları, doğal güzellikleri ve deniz turizmini açıyor. Ve bu haliyle yılın dört mevsimi ziyaret edebileceğiniz; bir yer olma özelliğini taşıyabilen ender yerlerden biridir..

Çınarcık’ a Ulaşım :

Çınarcık’a; Yalova ve Bursa’dan karayolu ile ulaşım sağlanıyor. 

İstanbul-Çınarcık, arabayla körfezi dolaştığınızda 160 km’dir. 

Yalova’dan Çınarcık’a devamlı ve düzenli minübüs seferleri vardır. 

Eğer İstanbul’dan deniz yolunu tercih ederseniz.. Yalova’dan Bostancı’dan, Yenikapı’dan, Kartal’dan.. Kadıköy’den.. Sirkeci’den.. Pendik’den… Çınarcık’a bütün seferleri buradan ulaşabilirsiniz.  www.ido.com.tr’den tüm vapur saatlerini ve ek seferleri en son değişiklikleri öğrenebilirsiniz.

Çınarcık Kum Plajı

Ve Çınarcık boylu boyunca uzanan sahiliyle; halk plajı olarak güzel sahillere sahip doğal bir plajdır. 

İstanbul’ un yanı başında olduğu için ; Yalova’ nın ve Bursa’nın önemli bir sayfiye merkezi sayılır.  Ve Yalova merkezine 16 km. uzaklıkta olan Çınarcık; Bursa, Armutlu ve Marmara Denizi ile çevrili olan ilin önemli bir gezi ve tatil alanıdır.

Çınarcık Hasan Baba

Hasan Baba Piknik Alanı, Çınarcık’a bağlı olup, ilçe merkezine 3 km mesafededir. Yalova iline ise 20 km uzaklıktadır. 

İlçenin Güney eteklerine kurulu olan; Hasan Baba piknik ve mesire yeri geniş bir alana yayılmış olup; meşe, kestane ve ıhlamur ağaçlarıyla kaplı, denize nazır konumuyla kuzeye doğru bütün Marmara Denizini görür ve Hasan Baba Piknik Alanı, bahar aylarından itibaren piknik yapmaya elverişlidir. Ve doğal güzelliği ile dağlar arasında kurulmuş olan alan oldukça geniş kapasiteyle piknikçileri ağırlaya bilmektir. Burada esire yerinde; içme suyu ve yeme-içme hizmeti sunan Restoran da bulunmaktadır.

Buarada : Trekking severler için oldukça elverişli alanlara sahip olan Çınarcık’ta; ormanlık alanlar yürüyüş ve dağ bisikleti açısından son derece uygundur. 

Delmece Yaylası: Teşvikiye köyünden tabelaları takip ederek,  Delmece Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Yolun tamamı asfalt olduğu için her türlü; motorsiklet , araçla rahatça ulaşım sağlayabildiği yayla; Çınarcık sahilden 17 km içeride yer alıyor. Delmece yaylası,  yeşilin çeşitli tonlarını görebileceğiniz farklı doğal güzellikleriyle oldukça ilgi çekicidir. Ve büyük alanda ; çam, meşe, kestane ve ıhlamur ağaçlarından oluşan çeşitli ağaç türlerini oldukça yoğun için oldukça şifa kaynağıdır. Ve yakın çevresinde şelalelerin ve “dipsiz göl” olarak bilinen derin bir krater gölünün bulunduğu yer ;”şifalı su” diye bilinen bir içme su kaynağına da sahiptir.

Erikli Yaylası: Teşvikiye Köyü’nün 8 km yukarısında yer alan Erikli Yaylası; kestane, ıhlamur, erik ve elma ağaçlarıyla bezenmiş eşsiz bir dinlenme yeridir. Eğer Doğayla baş başa kalıp kamp yapmak isteyenler için de ideal yerlerden biridir. Dere kenarında yürürken karşınıza çıkan şelaleler buraya ayrı bir güzellik. 10 km’lik parkur biraz efor harcamanızı gerektirse de doğası ile buna değer dedirtir.

Erikli Şelalesi : Teşvikiye Köyü üzerinden Delmece Yaylasına çıkılan yol üzerinde bulunan Erikli Şelaleleri de; kamp kurmak isteyenler ve doğa ile Trekking tutkunları için harika bir bölge konumundadır.

Sudüşen Şelalesi: Termal ilçesine bağlı Üvezpınar köyüne yaklaşık 8 km uzaklıkta ki Sudüşen Şelalesi ; doğa tutkunları için muhteşem bir şölen niteliğindedir. Kamp, piknik ve doğa yürüyüşü için elverişli bir doğaya sahip olunca ; yaz aylarında yerli ve yabancı turist ve yerli turistler tercih edebiliyor.

Termal Sular : Yalova merkezden kolaylıkla ulaşım sağlayacağınız termal kaplıcalar Türkiye’nin öncelikli tesislerindendir. Cilt, bağırsak, romatizma, kalp, kadın hastalıkları gibi rahatsızlıklara iyi gelen kaplıcaları tercih edebilir. Çınarcık termal kaplıcalarında sağlık bulabilirsiniz.

Çınarcık’ ta Eğlence :

Çınarcık’ta da yayla şenlikleri ve festivaller düzenlenmekte. Eğer Temmuz ayında buraya bir gezi planlarsanız, gelenekselleşmiş; Delmece Yaylası Şenlikleri ve Altın Çınar Festivali’nde eğlenilirsiniz. Eğlence hayatı da oldukça popüler olan Çınarcık; yazın ve hafta sonları ünlü isimlerin sahne aldığı konserlere de ev sahipliği yapmaktadır. Bar, disco, cafe ve gece kulübü gibi mekanlarda gece hayatı sabaha kadar devam etmektedir. DJ performans ve canlı müziklerle eğlenceli saatler geçirebilirsiniz.

Çınarcık’ ta Konaklama :

Çınarcık konaklama anlamında oldukça hesaplı bir tatil bölgesi. Çınarcık’ta bütçenize göre uygun ve ekonomik konaklamalar yapabilirsiniz.

İlçenin genel havasını yansıtan sadece oda, oda kahvaltı ve yarım pansiyon hizmet sunan Çınarcık; otellerinin büyük bölümünü pansiyon ve butik oteller oluşturuyor. Ve sizde tercihiniz lüks bir konaklama konforu ise  Çınarcık bu anlamda da beklentilerinizi karşılayacak tesislere sahip.

Çınarcık Eylül Pansiyon, Hayriş Pansiyon, Peri Pansiyon, Grand Koru Otel Beach.. Grand Krone Hotel, Huzur Motel Bungalow bunlardan bazıları..

Çınarcık’ta Yemek :

Yalova – Çınarcık’ta, Karadeniz Marmara yöresine özgü lezzetleri tadabilirsiniz. Burada Çınarcık’ta acaba diye düşünürseniz

Yumurta Tiridi, Termal Tatlısı, Yalova Köftesi, Kara Lahana Yemeği.. Çirbuli, Çubiyiş Gayi yöresel olarak tavsiye ederim.

Sahilde yer alan dondurmacılar da yaz aylarında oldukça uzun kuyruklar oluyor bilginize..

Yayla turizmi, kaplıca ve doğal güzellikleri o kadar dolu dolu ki Çınarcık sizleri bekliyor.

Sosyal mesafeyi korumaya dikkat ederek; keyifli tatiller diliyorum. Hoşçakalın.

Sağlıkla ve Ege Fısıltıları ile kalın..