Hem köpeğiniz hem de sizin hayatınızın bir eziyete dönüşmesini önlemek için üzerinde düşünmeniz gereken çok şey var. Ona ayırabileceğiniz zamandan, yaratacağı masrafa dek.

Bizim de bir köpeğimiz olsa ne iyi olur diye aklımızdan geçirmeyenimiz yok gibidir.

Ancak, yaşam tarzınıza ve verebileceklerinize uygun bir köpek cinsi seçmezseniz, keyifli bir beraberlik beklerken sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Bu noktada yapmanız gereken bir köpek sahibi olmadan önce onların doğasını tanımak ve köpeğinizi ona göre seçmek.

İşte size birkaç ip ucu.!

Zaman ayırabilir miyim.?

İşte, daha köpek almaya karar verirken sormanız gereken bir soru. Eğer zamanının büyük bir kısmını evde tek başına geçirecekse, köpek almaktan vazgeçip başka bir evcil hayvan edinmenizde fayda var. Köpekler için sahibiyle birlikte olmak karnının doyması kadar önemlidir.

Yaşadığım çevre uygun mu.?

Evinizin ya da bahçenizin boyutları, daha da önemlisi evinizin çevresindeki açık alanların köpeğinizin enerjisini harcayacak hareketleri birlikte

yapmanıza uygunluğu, seçiminizi doğrudan etkileyecek bir faktördür.

Her köpeğin dışarı çıkmaya, gezmeye, egzersiz yapmaya ihtiyacı vardır ve bundan büyük keyif alır. Düzenli gezinti programı olmayan köpeklerin fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklara kolayca yakalandıkları bir gerçektir.

Bütçem müsait mi.?

Köpek bakmak ilk bakışta çok masraflı bir şey gibi görünür, büyük ırk köpeklerin daha çok beslendikleri, bu nedenle daha masraflı olacağı düşünülür. Oysa köpeklerin farklı ihtiyaçlarına ayırdığınız bütçeler birbirini dengeler nitelikte olacaktır.

Ancak cinsine göre köpeğinizin beklentilerini önceden bilmeniz, bu konuda doğru karar vermenizi sağlayacaktır. Bununla birlikte, köpek bakımı sanıldığı kadar masraflı bir süreç değildir.

Dişi mi yoksa erkek mi.?

Erkek köpekler, dişilere göre biraz daha iri yapılıdır ve dışa dönük olur. Kimileri, dişi köpeklerin daha şefkatli  ve evcil olduğunu, çocuklarla daha iyi geçinebileceğini düşünür. Ancak, dişi köpeklerin yılda iki kez üreme dönemlerine girdiklerini ve kısırlaştırma işleminin bazı güçlükleri beraberinde getireceğini unutmamak gerek.

Yavru mu yoksa yetişkin bir köpek mi.?

Çoğu kişi kendi düşünce ve yaşam şekline uygun yetiştirmek için yavru köpek sahibi olmayı tercih eder. Ama, yetişkin olmanın ve eğitim sürecinden geçmiş, olgunluğunu yaşayan köpeklerle kurulan ilişkinin de her zaman özel bir yönü vardır.

Bir tarafta büyürken her anına tanıklık edebileceğiniz, sizin eğiteceğiniz bir yavru, diğer tarafta aranızda kurulacak dostlukta tüm beklentilerinizi karşılamaya hazır, olgun bir köpek.

Tercih elbette size kalmış.

Birlikte yaşamanın hem köpeğiniz hem de sizin için keyiften çok eziyete dönüşmesini önlemek için üzerinde düşünmeniz gerekenler elbette bunlarla sınırlı değil. Ancak, bu kadarı bile daha ilk adımda ne kadar önemli bir karar vereceğinizi ortaya koyuyor…

Sevgiyle ve bizimle kalın?

Şule Beytekin