İstanbul’un o bunaltıcı kalabalığından kaçmak, hafta sonunu keyifli bir kısa tatil molası olarak değerlendirmek için sizi Kefken’e götürelim. Kefken Kocaeli’nin Karadeniz kıyısında bir mahalle. Özellikle İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’da oturanlar için hafta sonu uğrak yeri gibi olan Kefken’e yolunuz düşerse burada neler yapabilir, nereleri gezebilirsiniz biraz araştırma yapıp sizlerle paylaşayım istedim…
Hadi gelin şimdi biraz Kefken’i keşfe çıkıyoruz..
Ulaşım
Eğer Kefken’e İstanbul’dan özel aracınızla gitmek istiyorsanız yolculuk 171 km ve yaklaşık 2 saat 35 dakika sürüyor. İstanbul – Ankara’yı birbirine bağlayan TEM otoyolundan devam ederek İzmit’e, oradan da Kandıra sapağından dönerek Kandıra’ya ve 20 kilometre kadar mesafe sonra da Kefken’e ulaşabilirsiniz.
Toplu taşıma ile yolculuk yapacaklar için; Dudullu otogar veya Esenler otogarlarından çeşitli firmaların Kocaeli Otogarı’na birçok seferi bulunuyor. Öncelikle uğrak yeriniz Kocaeli Otogarı oluyor buradan da Kandıra Otogarı’na saat başı kalkan otobüslerle ulaşabiliyorsunuz. Kandıra-Kefken arasında da yarım saatte bir kalkan minibüsler var, yolculuk sonunda üç vasıta ile Kefken’e ulaşıyorsunuz.
▪️Kumcağız Plajı
Biliyorum deniz mevsimi bitti ama olsun yine gelecek o sıcak günler diyerek🤗 plajlardan başlayayım ve 1.5 km uzunluğunda ki Kumcağız Plajını es geçmeyeyim dedim. Burası hemen derinleşmediği için çocuklu aileler tarafından oldukça tercih edilen bir yer.
▪️Cebeci Plajı
Bir diğer plaj; Mavi bayraklı özelliği de olan Cebeci Plajı uzunluğu ve genişliği ile oldukça kalabalığı ağırlayabilecek bir kapasiteye sahip..
▪️Kapri Plajı
Kapri Plajı, özellikle kayalıklardan atlamak isteyenlerin uğrak noktalarından biri.
▪️Midye Koyu
Midye Koyu daha az kalabalık olsun diyen sakinlikle yüzmek isteyenlerin tercih ettiği bir yer.
▪️Nihat Erim Tepesi
İsmini merhum Başbakan Nihat Erim’den alan bu tepe Kefken’i seyretmek için harika bir yer.
▪️Kefken Limanı
Olta balıkçılığına meraklı olanların tercih ettiği bir nokta olan Kefken Limanı’n da ayrıca halk plajı da bulunuyor.
▪️Kefken Adası
1.derece sit alanı altında korunmakta olan Kefken Adasına, Cebeci’den yaklaşık 10 dakika gibi bir sürede ulaşılabiliyor. Ada hem doğal güzellikleri hem de tarihi eserleriyle ünlü. Ayrıca Karadeniz’de insanın yaşadığı tek ada olma özelliğine de sahip bir ada Kefken Adası.
▪️Pembe Kayalar
Pembe Kayalar; Kefken ile Cebeci arasında ufak bir tabela ile girişini göreceğiniz doğal bir sit alanı. Ayrıca balıkçıların, gün batımını izlemek isteyenlerin, dalış yapmayı sevenlerin uğrak noktalarından da biri.
▪️Kerpe
Kefken’in 8 km yakınındaki Kerpe’ye yan komşusu desek yeridir. İstanbul’dan 2 – 2,5 saatte varabileceğiniz Kerpe, mavi bayraklı koyu ile Kefkene gelmişken uğranılması gereken bir yer.
*Daha detaylı Kerpe yazımız bir sonraki gezi durağımızda.
▪️Kamp yapmayı sevenler için Kefken’de kamping yapabileceğiniz pek çok nokta bulunuyor.
•Kovanağzı Ağaç Altı Kamp Alanı; Kefken Merkez’e 5 dakika kadar yürüme mesafesinde olup, Kovanağzı askeri kamp karşısında yer alan ağaç altı, kamp alanıdır. Elektrik, su, yiyecek içecek satın alabileceğiniz bakkal tarzı mekanlar mevcuttur. Ayrıca çadır kiralamak isteyenler
içinde olanak sunan yerler mevcut. 5 dakikalık yürüme mesafesiyle plaja ulaşmak da bir avantaj sayılabilir.
•Kumcağız Orman Kamp Alanı; Kefken Merkez’e yaklaşık 2 km kadar uzaklıkta yer almakta.
Eskiden askeri bir bölge olan bu yer sonradan sivilleştirilmiş ve zamanla da kamp alanına dönüşmüş.
Ön tarafı sahil, arka tarafı ise ormanlarla çevrili kamp alanıdır. Elektrik, su, çadır kiralama yerleri ve bakkal gibi temel ihtiyaçları karşılayabilecek imkanlar burada da mevcut. Ayrıca çay, kahve içebileceğiniz butik mekanlar da burada bulunmakta.
•Cebeci Çadır Kamp Alanı; Cebeci sahilinin iki yanında kurulu kamp alanı diğer kamp alanlarına göre küçük ama oldukça sakin. Pembe Kayalar’a yakın olan kampın arka tarafı çam ağaçları ile kaplı, ön tarafı ise plaj. Su, elektrik, bakkal, lavabo gibi ihtiyaçlar için burada da imkanlar bulunuyor.
Konaklama
Kefken konaklama açısından her bütçeye uygunlukta imkanlar sunabiliyor. Merkeze yakın ya da sahile sıfır apart otel, pansiyon hizmetiyle size en uygun olanı bulmak tercihinize kalmış.
Ünal Pansiyon, Reyhan Pansiyon, Eriş Apart, Ay Kağan Apart, Saygın Otel bunlardan bazıları.
Kefken de Ne Yenir
Kefken Karadeniz ile Marmara bölgeleri arasında geçiş noktasında bulunduğu için deniz canlıları açısından oldukça bereketlidir.
Kefken denince akla ilk olarak kalkan balığı gelir. Bu balık yörenin en önemli besin kaynağıdır. Kefken’i ziyaret ettiğinizde en taze balıkların tadına doyasıya varabilirsiniz ve tabii yanında lezzetli salataları da unutmayın..
Kefken’de yaz mevsimin de sahillerinde birçok kafeterya ve büfe açılmakta. Yazın oldukça fazla yemek yiyebileceğiniz mekan bulabilirsiniz.
Kefken yolunda, İzmit – Kandıra yolundan itibaren sahillerin bitimine kadar birçok yemek yeme mekanı bulunmaktayken, sezon sonunda ise mekan sayılarında büyük bir düşüş yaşanmakla beraber bir kaç lokanta oldukça iyi hizmet vermekte.
*Reis balık lokantası Kefken’deki en iyi balık lokantalarından biri olmakla beraber kalkan balığı ve balık çorbası oldukça meşhurdur.
*Eğer tercihiniz balık değilse, Ekşioğlu Kebap Pide ve Pizza salonun da odun fırınıyla yapılan pide ve lahmacunların tadını çıkarabilirsiniz.
*Emin Baba Közde Piliç ve Kanat da Kefken’de yemek yiyebileceğiniz iyi mekanlardan biri. Közde pişirilen lezzetli tavuğu oldukça iddialı.
*Tercihini ille de ev yemeklerinden yapanlar içinse, Kefken’deki en ideal adres bir çok lezzeti bulabileceğiniz Ekşioğlu Sahil Lokantası..
En keyifli yerleri keşfetmeye ve sizlerle paylaşmaya devam🤗 bir başka rotada buluşuncaya dek sevgiyle ve Ege Fısıltıları ile kalın..
Bir başka İstanbul’a yakın gezi durakları için tıklayınız.