Gezgin ruhlar “yol bizi nereye götürürse” diyenler, özgürce tatil yapmanın hayalini kuranlar burada mı?
Önümüz yaz ve malum “Corona Virüs ” sebebiyle sosyal mesafeyi korumak ve izole bir şekilde yaşamak zorunda kaldığımız şu günlerde, daha sık aklımıza gelir oldu karavanla tatil hayatı.
Bugüne kadar çoğunlukla seyahat tutkunlarının tercih ettiği karavan ve çadır kamp tatili, otel ve pansiyon gibi kalabalık tatil mekanlarından uzak durmak isteyenlerin de tercih ettiği bir seçenek olmaya çoktan başladı bile.
Böyle olunca daha uygun maliyetlerle daha çok yer gezip görme fırsatını da yakalamak ayrı bir güzellik.
Ruhu özgürlükçü olan herkes hayatının bir döneminde karavanıma atlasam, şöyle doğanın tüm keyfini çıkararak, ruhumun derinliklerine insem diye hayal kurmuştur.
İstediğiniz zaman; dilediğiniz yerde durmak, denize girmek.. Ya da dağ havası alarak, manzaranın keyfini çıkarmak düşüncesi bile insanı heyecanlandırıyor.
Bu fırsatı yakalayabilenlerden olanlar; bana göre çok şanslı kişilerden bence.. Tatil anılarını dinledikçe istek daha da bir artıyor.
Özgürce seyahat etmek; maceralar yaşamak.. Doğada sessiz sedasız huzur içinde bir tatil yapmak ; bence bunların hepsi eşsiz birer deneyimdir. Ve daha önce görmediğiniz yerleri keşfetmek hayali bile çok güzel olmasının yanında; tabii bazı kuralları ve zorlukları da beraberinde getiriyor.
Karavanla seyahat etmeden önce ve yolculukta nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Karavan seyahatlerinin zor yönleri neler?Bu konuyla ilgili biraz araştırma yaptım ve sizinle paylaşmak istiyorum.
*Öncelikle 2 tip karavan çeşidi var. Biri aracı üzerinde olan motorlu karavan. Öbürüyse araçların arkasına takılan çekme karavan.
*Motokaravan mı / Çekme karavan mı derseniz; İkisinin de birbirine göre avantaj ve dezavantajları var. Örneğin çekme karavanın maliyeti düşük ve ikinci bir araca ihtiyaç duyulmuyor aracınızı bağımsız olarak ulaşımda kullanabiliyorsunuz. Dezavantajı ise karavan çekmek tecrübe gerektiriyor, çünkü bu tip araçlarda manevra yapmak zor oluyor. Motokaravanın kullanımı ise daha kolay ve oldukça konforlu ama büyük olmasından dolayı şehir içinde sürekli kullanımda biraz zor olabiliyor.
B sınıfı ehliyet yeterli.
*Karavan ile tatili planlıyor fakat bütçeniz karavan almaya müsait değil ise; pek çok firma karavan kiralama hizmeti de veriyor. Seyahatinizin kaç gün süreceğine ve kişi sayınıza göre kendinize uygun bir karavan kiralaya biliyorsunuz. Karavan satın almak isteyenler için bütçenize uygun araçlar da mutlaka bulabilirsiniz ama daha önce bu tip araçlarda seyahat yapmadıysanız eğer öncelikle satın almak yerine kiralamalı ve kendinizi denemelisiniz.
*Karavanla tatile çıktığınızda ufak bir alanda hem uyumak hem yemek yemek.. Hem de diğer ihtiyaçlarınızı karşılamak zorunda olduğunuzu hesap ederek ve duruma hazırlıklı olmalısınız. Mesela ; küçük alanlar da yer ve tasarruf kazanabilmeniz için; bir kaç öneri sunabilirim size.. Yatağınızı oturma odasına dönüştürerek gerekli alan oluşturabilirsiniz. Kesinlikle yanınıza fazla eşya almamalı, kullanmayacağınız eşya veya kıyafetlerle alanınızı daraltmamalısınız. Kullanım alanını tamamen miniminize ederek her yanı değerlendirmelisiniz. Dünya üzerinde seyahatini bu şekilde yapıp evini karavana sığdıran pek çok kişi var. Eğer otel konforuna alışıksanız karavana alışmak için kendinize mutlaka biraz zaman tanımalısınız. Oldukça zor gibi belki; ama hazırlığınızı iyi yaptıktan ve mekanı doğru kullanmaya başladıktan sonra; karavan tatili oldukça kullanışlı olduğunu göreceksiniz.
*Karavanla seyahatin en merak edilen konularından biri ve en önemlisi güvenlik. Karavancılar özellikle kamp alanlarını tercih ediyorlar. Çünkü günlük belli bir ücret karşılığında aracınızı park edebileceğiniz kampların en büyük avantajı güvenlik. Ayrıca bu kampların diğer bir avantajı ortak tuvalet, banyo dışında aracınıza ; elektrik ve su depolama yapmanızı sağlayan imkanları da mevcut olmasıdır.
*Değerli eşyalarınızı ve elektronik aletlerinizi yanınızda taşıyacağınızdan dolayı karavanınızın kilit sisteminin sağlam olması çok önemli. Tatile çıkmadan önce ; karavanınızı sigortalatmak da bir tercih olabilir…
*Karavanda öncelikle elektrik için enerji dönüştürücüsü mutlaka olmalı. Güneş panelleri ve su deposu oldukça önemli. Mutfak için kişi sayısına bağlı ikişer çatal, bıçak, bardak, bir tencere, bir tava, cezve yeterli olacaktır. Fazla kıyafetlerle karavanınızı doldurmayın, mevsime göre gerekli olanları almanız yeterli olacaktır.
*Aracınızda güvenliğiniz için ilk yardım çantası mutlaka karavanız da mevcut olması gerekiyor.
- Eğer uykunuza ve konforunuza düşkün iseniz lastik denge takozuna ihtiyacınız var. Yoksa eğimli arazilerde karavanda uyumak mümkün değil.
*Fener, çamaşır ipi, sinek kovucu, gece lambası; yaşam alanı dar olduğu için katlanabilir masa ve sandalyeler ve tabii ki keyif yapmak için hamak araçta yerini almalı.
*Eğer biraz da karavan dışında keyif yapmak istiyorsanız uyku tulumu ve çadır da bulundurabilirsiniz.
*Çok ufak bir detay gibi gözükse de oldukça önemli bir detay da mümkün olduğunca ağaç altı gölge olan yeri park olarak seçin, karavanın içi dar olacağından sıcak havada bunalabilirsiniz. Genellikle karavanlarda sineklik bulunmuyor. Ve sıcak havalarda araç camlarını açık bırakmak zorunda.. Sinek ve böceklerden arınmak için ;cam ve kapılara mutlaka ilaçlama yaptırmalısınız.
*Karavan parklarında elbette banyo ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak mümkün. Ancak araçların çoğunda minik bir duş ve tuvalet de bulumalı. Karavanlarda duş ihtiyaçlarını gidermek için su depoları da bulundurulmalıdır. Bu sayede bir günde hem bulaşık yıkayıp hem duş almak mümkün oluyor. Tuvalet için ise; ayrı bir su tankı olmalıdır. Atıklar, ufak jet motoruna benzer bir sistemle dışarı fışkırtılıyor. Bu boşaltım işlemi genellikle aracın alt ve yan kısmında oluyor. Boş tarla veya otoyol kenarlarında, çevreyi kirletmeyecek şekilde durduğunuz bir anda düğme vasıtasıyla yapılıyor.
*Hem güvenlik hem de kurallar açısından karavandaki dolaplarda kilit sistemi mutlaka bulunmalıdır. Yoldaki ani hareketlerde dolap kapaklarının açılması kazalara sebep olabileceği gibi güvenlik açısından da uygun değil.
*Karavan kampına yerleşmiş olsanızda merkeze uzakta olabileceğiniz için alışveriş gibi durumların gerekebileceği düşüncesiyle, karavana en az bir bisiklet alabilirsiniz. Bazı karavanlarda arka, ön veya iç tarafında motosiklet koymanız için bölmeler bile olabiliyor. İmkanınız varsa bu kısımları kullanabilirsiniz.
*Karavanda uzun yolculuklar için en az iki sürücünün olması yol yorgunluğunu ve riski en aza indirecektir.
Umarım aydınlatıcı bir yazı olmuştur, şimdiden öncelikle sağlıklı günler ve iyi tatiller diliyorum.
Sevgiyle ve daima Ege Fısıltıları ile kalın..
Karavan ve çadır kampı sevenler için; en güzel rotalar ile keyifli bir tatil yapabilmek için.. Ve en popüler kamp alanları yazımı okumak için lütfen tıklayınız.