Hayata Kısa Bir Mola Ağva

İstanbul’da olup da bir tatil beldesindeymiş gibi hissedeceğeniz huzur köşesi Ağva’dayız.

Ağva, her mevsimin kendine özgü güzellikleri ile kısa tatil kaçamaklarının en güzel adresi.

İlkbahar ve yazın yemyeşil ormanlar içindeki muhteşem doğasının yanı sıra sonbaharın sarı ve turuncu tonlarıyla da

nehir kenarında gürültü ve stresten uzak kafa dinleyerek huzur bulmak isteyenler için biçilmiş kaftan Ağva.

İstanbul merkeze 97 km uzaklıktaki Ağva, Göksu ve Yeşilçay derelerinin ortasında bulunan şirin bir beldemiz.

Marmara Bölgesi sınırları içinde olmasına rağmen Karadenize kıyısı olan Şile ilçesine bağlı bir belde olan Ağva, Latince ‘iki dere arasına kurulmuş köy’ anlamına geliyor.

Tarihi MÖ 7. yüzyıla kadar uzanan Ağva bir çok uygarlığın geçiş noktası olmuş.

Hititler, Frigler, Romalılar ve Osmanlılar gibi medeniyetlerin izlerini taşıyor.

Ağva’ya ulaşmak için özel aracınızla Ümraniye-Şile yolunu takip etmelisiniz.

Şile’den sonra, Ağva’ya giden sahil yolunu kullanarak, Kabakoz, İmrenli, Akçakese ve Kurfallı güzergahını izleyerek bir buçuk, iki saat gibi bir sürede Ağva’ya ulaşabilirsiniz.

İstanbul-Üsküdar veya Ümraniye’den her saat başı Şile-Ağva otobüsleri de ulaşım için bir başka alternatifiniz olabilir.

Sonbahar da Ağva, saklı koyları keşfetmek, nehir kıyısında kahvaltı yapmak, trekking ve bisiklete binmek, bol bol fotoğraf çekmek, piknik ve mangal keyfi yapmak, kano ile gezinti yapmak gibi hafta sonunuzu bol aktiviteli geçirmeniz için ideal.

Ama yok ben bolca dinlenmek istiyorum diyenlerdenseniz eğer, nehir kenarında kitap ve kahve keyfi yapabilirsiniz.

Ağva’da nereleri gezebiliriz

   •Ağva Kadırga Koyu

Ağva Kadırga Koyu, Ağva’nın 7 km doğusunda henüz keşfedilmemiş bir güzellik.

Karadeniz’in hırçın dalgalarının meydana getirdiği dalga aşındırmaları sonucu ortaya farklı yüksekliklere sahip falez çentikleri çıkmış, bu platformlar dev bir amfi tiyatro görünümü kazanmış.

Bu kaya oluşumu aynı zamanda yazları deniz keyfi sonrasında güneşlenme terası olarak da kullanılmakta. Bu koya Büyükbucaklı Köyü’nden kuzeye doğru yaklaşık 1 km’lik keyifli bir trekking ile ulaşabilirsiniz.

    •Göksu Nehri

Ağva’nın batısında kalan Göksu nehri, sazlıklar ve yemyeşil bitki örtüsü ile kaplıdır. Göksu Nehri’nin her iki tarafında konaklama ve günübirlik tesisler bulunur.

Karadeniz kıyısında 4.5 km’lik kumsala sahip olmasına rağmen burada denize girmek tehlikelidir. Kış aylarında kuzey rüzgarlarının ve dalgaların etkisi altında kaldığı için nehir oldukça akıntılıdır.

Eko turizmin ve butik turizmin yoğunlaştığı bir bölgedir.

Nehirde kano ya da kürek gezisi güzel bir alternatif olabilir. Ayrıca kuş meraklıları gözlem yapmak için oldukça uygun bir ortam bulabilirler.

   •Yeşilçay Nehri

Ağva’nın doğusunda kalan Yeşilçay Nehri adını bitki örtüsünün suya yansıyan renginden almıştır. Göksu nehrine göre daha uzun olan Yeşilçay Nehri’nin de  çevresinde oteller ve restoranlar bulunuyor.

Deniz bisikleti kiralayarak nehrin tadını çıkarabilirsiniz.

   •Ağva Feneri

Ağva Feneri, sahilin en güzel kısımlarından biri. Görkemli dalgaların yer aldığı denizde mükemmel manzaralar yakalayabilir eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz.

Malum Karadenize kıyısı olan bir yer Ağva  kışın rüzgarın çok sert olduğunu da hatırlatmak da fayda var.

   •Ağva Halk Plajı

Göksu ve Yeşilçay nehirlerinin denize döküldüğü iki nokta arasında yer alan  plaj Ağva merkeze çok yakın. Ağva’nın doğal kum plajı, yeşillikler içindeki ormanlarıyla muhteşem doğaya sahip, çevresinde bulunan bir çok bakir koy ve adacıklarıyla da yazın sıcağında serinleyebileceğiniz, sonbaharda ise uzun yürüyüşler yapabileceğiniz güzel imkanlar sunmakta. Yazın Ağva’ya geleceklere minik bir hatırlatma halk plajında şezlong ve şemsiye hizmeti yok. Bu nedenle kendi tedbirinizi kendiniz almanız gerekiyor.

Ağva’nın kumsalının şifalı olduğu burada yürümenin romatizmalı hastalıklara iyi geldiği de söylenmekte.

Plajın yakınlarında kafe ve çay bahçeleri, sağlık ocağı ve eczane bulunuyor.

   •Kilimli Koyu

Kilimli koyuna araba ile gidebilirsiniz, Bucaklı Köyü yolu üzerinden yaklaşık 5 km’lik bir mesafede ki  Kilimli Koyu da ince kumlu plajı ve güzel denizi ile gayet güzel. Koyun denizi çok temiz. Şezlong ve şemsiye hizmeti verilen plajda cafe ve restaurant da var.

Ağva’nın halk plajına nazaran daha sakin ve daha az dalgalı. Sonbahar da neler yapabiliriz derseniz, Yeşilçay Nehrinin denizle birleştiği limanda balıkçı teknelerinin arasında Kilimli Koyu’na tekne gezileri yapan tekneler var bu teknelerle güzel bir tekne turu yapabilirsiniz.

Bu yolculuk aynı zaman da küçük bir Karadeniz yolculuğu yaparken, denizin görkemini hem de kıyıdaki doğal yapıyı görme fırsatı da verecektir. Tur yaklaşık 45 ila 60 dk arası sürmekte.

Balık tutmayı seviyorsanız olta ile balık da tutabilirsiniz.

   •Hacıllı Köyü

Ağva merkeze 12 km uzaklıkta bulunan Hacıllı Köyü‘ne ulaşmak için yine önce Şile’ye ulaşmalısınız. Şile’ye ulaştıktan sonra Ağva yoluna girip Tekeköy’e kadar gelmeniz lazım. Tekeköy’e ulaştıktan sonra karşınıza çıkacak Hacıllı Köyü tabelalarını takip ederek köye ulaşabilirsiniz.

Doğa Parkı görünümünde olan Hacıllı Köyü’n de doğa aktivitesi sevenlere bir çok imkan var.

Nehri takip ederek ağaçların arasından Hacıllı Şelalesine yürüyüş yapabilirsiniz gerçekten oldukça keyifli bir rota yorulmuyor adeta dinlendiğinizi hissediyorsunuz.

Roma kalıntılarına da ev sahipliği yapmış olan köyde Roma askerlerinin esir kaldıkları yer olarak bilinen, ağız kısmında çıkan ses nedeniyle de Gürlek Mağarası adı ile anılan mağara bulunmakta, burayı da gezebilirsiniz. Yalnız mağaraya çıkmak biraz zorlu, yaklaşık olarak 140 metre uzunluğunda olan mağaraya halatlar yardımıyla tırmanarak çıkılıyor.

Eğer tırmanış sporuyla ilgileniyorsanız Hacıllı Köyü’n de bunun için çok güzel rotalar var. Tırmanış yapan sporcularla da karşılaşabilirsiniz.

Hacıllı Köyü, İstanbul’da kamp yapmak isteyenler için en güzel yerlerden.

Kamp alanına gelmeden önce Şile’deki büyük marketlerden alışveriş yapmanızı öneririm. Özellikle yanınıza bol bol su alın. Köyde bir bakkal var ama her türlü ihtiyacınızı karşılayacak kadar yeterli değil.

Ayrıca belirtmekte fayda var, kamp yapacağınız yerde su, wc, elektrik gibi imkanlar yok, herhangi bir tesis de bulunmuyor. Doğayla bütünleşmenin elbette bedeli var mesela telefon şebekesi ya hiç çekmiyor ya da çok az çekiyor. Telefonunuzun çekmesi için tepeye doğru tırmanmanız gerekiyor. Bunları göze alarak gitmeniz de fayda var.

Hacıllı Köyü çevresi yaz aylarında piknikçilerin çokça tercih ettiği bir yer, İlkbahar ve Sonbahar aylarını tercih etmenizi öneririm. Özellikle Sonbahar da kafa dinlemek doğa ile baş başa kalmak için ideal.

   •Saklı göl

Ağva’nın en güzel yerlerinden biri kıyısında piknik ve çeşitli aktiviteler yapmak için tesislerin bulunduğu Saklı Göl orman alanlarıyla çevrili bir yapıya sahip.

Miss gibi havası ve muhteşem doğasıyla şehirde olduğunuzu unutabilirsiniz.

Yaklaşık 5-6 metre yüksekten akarak kendi göletini oluşturmuş olan Kurudere Şelalesi, zorlu bir parkurla ulaşılabileceğiniz doğa harikalarından biri. Yaz aylarında kurumaya yüz tutan şelale özellikle bahar aylarında mutlaka görülmeli.

Ağva’da Kış Mevsimi

Ağva’nın her mevsimi kendine has güzellikler taşır.

Kışın Karadeniz’in soğuğunu yaşayan Ağva’da, yağan karlar ormanları bembeyaz bir örtü gibi kaplayarak Göksu ve Yeşilçay boyunca da muhteşem manzaralar oluşturur. Lapa lapa yağan karların altında masalsı bir atmosferde yürüyebilirsiniz.

Kartopu oynayarak da eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz.

Özellikle kışın sömestr döneminde ve yılbaşında Ağva yakınlığından dolayı çok tercih edilmekte.

Ağva’da Konaklama

Ağva’ya gelipte buraların keyfini tam anlamıyla çıkarmak istiyorsanız önerim en azından bir gün konaklamanız.

Doğayla iç içe ve sessiz bir ortamda konaklama için Göksu ve Yeşilçay Nehri çevresinde yan yana dizili oteller, pansiyonlar tercih ediliyor. Nehir kenarına yakın bölgede olan oteller sizi nehirden de ayırmıyor. 

Kişisel tercihiniz ve bütçenize göre bir çok otel seçeneği mevcut. Bungalov tipi otel konsepti burada en çok tercih edilenler.

Beyaz Ev, Ağva Greenlin, Park Mandalin, Ağva Asmalı Garden Hotel, Wineport Lodge Ağva, Ağva Masal Evi bunlardan bazıları.

Ağva’da Ne Yenir

Karadeniz’e has yöresel pek çok tadı bulabileceğiniz Ağva’da güne taptaze malzemelerle donatılmış Ağva kahvaltısıyla başlamak en güzeli olur, mıhlamanın tadına mutlaka bakmalısınız.

Tam bir balık cenneti olan Ağva’ya gelip de balık yemeden dönmek elbette olmaz. Nehir kıyısındaki restoranlarda ve otellerin restoranlarında mevsimine göre hamsi, lüfer, alabalık, tekir gibi balıkların en güzellerini tadabilirsiniz.

Tabii balığın yanında harika mezeler ve kalamar tava, torik lakerda ve tereyağlı karides gibi deniz ürünlerinin muhteşem lezzetlerinden de tatmalısınız.

Deniz ürünleri dışında yiyebilecekleriniz arasında kebap, köy pidesi, gözleme, ızgara yemekleri de bulunuyor. Alternatif isteyenler için de ev yapımı mantı ve zeytinyağlılar da var.

Ağva Çarşı

Ağva’da geçirdiğiniz keyifli bir tatil dönüşünde sevdiklerinize ve kendinize burayı hatırlatacak hediyelikler alabilirsiniz.

Yöre halkının yetiştirdiği taptaze ve organik sebze meyveler en güzel seçeneklerden.

Merkez Çarşısında yer alan dükkanlar el işi göz nuru hediyelikler satıyorlar, takılar ve işlemeli havlular, büyüklü küçüklü tezgahlar ve dükkanlarda bulabileceklerinizden.

Özellikle Şile bezini es geçmeyin derim. Şile bezi elbiseler, gömlekler, bluzlar, örtüler buradan ilk alabileceklerinizden yani şile bezinden ne varsa dönüşte katın heybenize.

Ağva’da gezilecek yerler yapılacaklar belki de daha fazla, eklemek istediklerinizi yorum kısmına yazarak bizimle paylaşırsanız ne güzel olur..

Bir başka fısıltı yolcuğunda buluşana dek, sevgiyle ve Ege Fısıltıları ile kalın.

Şule Beytekin