Şile, Karadeniz sahiline uzanan küçük bir ilçe olsa da şehir hayatından uzaklaşmak isteyen İstanbullular için en yakın kaçış noktalarından. 

Arabayla gidecekseniz bulması da oldukça kolay;

1. ve 2. köprü üzerinden Şile tabelalarını takip ederek, TEM üzerinden de Sarıgazi-Şile yönünü takip ederek ulaşabilirsiniz. 

Özel aracınız yok ise, Üsküdar’dan ve Harem’den Şile’ye düzenli olarak çalışan İETT ve Şile Ağva Üsküdar Turizm otobüslerini kullanabilirsiniz.

Şile’ye giden toplu ulaşım araçları, aynı zamanda sonrasında da Ağva’ya gidiyor. Şile’ye otobüsle yolculuk yaklaşık 1 buçuk saat, İETT otobüsü ile yolculuk yaklaşık 3 saat sürüyor.

İstanbul’a 70 km, yalnızca bir saat uzaklıkta olması da  Şile’yi tercih sebeplerinden biri olabilir. 2004 yılından bu yana İstanbul’un bir ilçesi olarak kabul edilen bu küçük ama oldukça şirin ilçeyi gezerken doğanın tadını çıkarabilir ve bölgenin kültürünü gözlemleyebilirsiniz. 

Yaz ayları tatilciler için daha popüler olmakla beraber özellikle Sonbahar da oldukça sakin ve huzurlu atmosferi ile yılın her mevsimi ziyaret edebileceğiniz ilçede neler yapılabilir bir bakalım mı hep birlikte..

*Denizi ve Plajları

Her ne kadar havalar soğumaya başlasa da yine de Şile’nin denizinden bahsederek başlayalım Şile notlarına.

Şile’nin denizi yoğun akıntısı sebebi ile biraz kötü şöhrete sahip ama dikkatli bir şekilde yüzülürse tehlike sizden uzak olacaktır. Önemli olan uyarıları dikkate almak. Mavi bayraklı plajları olan bu denize kıyılı ilçede havalar sıcak olduğunda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Life Beach, Ağlayan Kaya Beach, Halk Plajı deniz keyfini yaşayabileceğiniz tesislerden bazıları. 

*Saklı Göl

Yeşil doğasıyla Saklı Göl piknik yapmak isteyenler için ideal. Temiz havası bol olan gölün etrafında trekking yapabilir, piknik keyfinin tadını çıkarabilirsiniz. Burada bir de restoran hizmet vermekte.

Karamandere Saklı Göl Sosyal Tesisleri. Piknik hazırlığınız yoksa yemeğinizi restoranda göle karşıda yiyebilirsiniz ve hatta yemek sonrası tesisin verandalarında manzaraya karşı köpüklü bir kahvenin de tadını çıkarabilirsiniz. 

*Ağlayan Kaya ve Kumbaba Tepesi

Şile’ye 2 km uzaklıkta olan Ağlayan Kaya ve Kumbaba Tepesi, taşların arasından çıkan bir su kaynağı. İsmini akışının ağlayan bir insanın gözyaşlarına benzetilmesinden alan bu şifalı su uğrak noktalarınızdan biri olabilir. 

Kumbaba Tepesi ise, kırmızı ve turuncu renkli değişik kumların oluşturduğu, birçok romatizma hastasının tedavisinde kullanıldığı bilinen, radyoaktif kumlardan oluşan bir tepe. Rivayete göre hastalıklara iyi geldiğini keşfeden ve hastaları burada iyileştiren Kumbaba tepeye ismini vermiş. 

*Şile Kalesi

Gezilerine tarihi dokuları gezmeyi de eklemeyi sevenler için bir sonraki durak Şile Kalesi. Cenevizliler tarafından yapılan ve Osmanlılar tarafından da kullanılan kale denizden gelen saldırılara karşı gözetlemek amacıyla inşa edilmiş.

*Şile Feneri

Bir sonraki tarihi durak Şile Feneri. Osmanlı İmparatorluğu zamanında 1859’da yapılmış, 60 metre yükseklikte kayaların üstüne inşa edilmiş olan kale ilçenin simgesi haline gelmiştir. Ayrıca Şile Feneri 159 yıllık tarihi ile Karadeniz’de kıyı emniyetini sağlayan iki fenerden biridir..

*Ulupelit Köyü

Şile’de bulunan Ulupelit Köyü, yeşilliklerin arasına gizlenmiş oldukça sakin şirin bir yer. Ulupelit Köyü’nün yerli halkının kökeni Artvin’dir. Geçim kaynağı ormancılık olan köyde yetişen meşe odunu oldukça kıymetlidir. 

Ulupelit Köyünde hizmet veren bir de otel/restoran bulunmakta. Hafta sonları  şehrin gürültüsünden kaçıp dinleneyim diyorsanız Ulupelit Köyü iyi bir tercih olabilir.

*Akçakese Köyü

Şile’ye bağlı olan İstanbul’un hemen yanı başında sayılabilecek sakin ve harika doğasıyla Akçakese Köyü, şehrin karmaşasından kurtulmak isteyenler için iyi bir nokta. Akçakese Köyü kumsalı ve berrak denizi ile de yazın oldukça tercih edilmekte. Aynı zamanda muhteşem manzarasıyla da fotoğraf çekmeyi sevenler için güzel kareler sunabilir. Şile’nin Akçakese Köyünde 19. yüzyıla ait yüzlerce yıllık geçmişe sahip evler hala varlığını sürdürüyor. Bu köyün sokaklarında gezerken İstanbul da değil de sanki Karadeniz’i geziyor gibi bir hisse de kapılabilirsiniz😊

Akçakese köyü bol yeşil alanı ile piknik yapabileceğiniz de bir yer. Şile-Ağva yolu üzerinde bulunan Akçakese Köyün de hafta sonunuzu harika bir doğayla iç içe geçirebilirsiniz.

*İncekum Macerapark

İncekum Macerapark Şile’de, doğa ile başbaşa, masmavi bir deniz ve yemyeşil doğanın tam ortasında bol oksijenli havasıyla ruhen ve bedenen rahatlamanızı sağlıyor. Aktivite parkurları ve kamp alanları ile her yaş grubunun eğlenip, güzel vakit geçirebileceği ve hafta sonunu keyifle değerlendirebileceği bir tesis burası.

Macera tutkunları için ATV ile motor safarisi, paintball, at binme gibi aktiviteler özel ayrılmış 4 adet parkurda gerçekleştiriliyor. Aile piknik alanları ile de güzel havalarda piknik yapabilirsiniz.

*Şile de Konaklama

Şile’nin köylerinde konaklama yapılabilecek yerler olsada genellikle konaklama tesisleri ilçenin merkezinde denize yakın kısımlarda yer alıyor.

Bütçenize uygun konaklama seçeneklerinin olduğu Şile’de Phellos Suites, Şile Gardens Hotel & Spa, Yasemin Suite, Sarıkonaklar Garden Village,Violet Park Hotel bunlardan bazıları..

*Şile Çarşı

Çarşılar olmazsa olmazımız gibi.

Gezdik dolaştık ve  alışveriş yapmadan  elbette olmaz.  İstanbul’un bir ilçesi olmanın yanısıra  Karadeniz kıyısında bir balıkçı kasabası olmasından dolayı, birbirinden lezzetli deniz ürünleri yenebilecek onlarca restoran ile denize karşı yemeğinizi yiyebileceğiniz mekanlar bulunan çarşıda ayrıca eğlence arayanlar için gece kulübü tarzı mekanlar da var. 

Şile aynı zamanda Şile bezi ile ünlü.. Çarşıda Şile bezinden yapılmış çok çeşitli kıyafetler bulabileceğiniz butik dükkanlar olduğu gibi, hatıra olarak almak isteyeceğiniz çok sayıda hediyelik eşyanın satıldığı dükkanlar da bulunuyor. 

Şile’ye geldiğinizde buralara uğramayı unutmayın.

Geleneksel olarak her sene düzenlenen ve Temmuz ayının son haftasında yapılan Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, ilçede çeşitli etkinlikler de düzenleniyor. Uluslararası niteliği olan bu festival süresince de bölgeye çok yoğun bir ilgi oluyor.

Bir başka gezi rotasında buluşmak dileğiyle, sağlıkla ve Ege Fısıltıları ile kalın..

Sevgiler🤗