İstanbul’un Eyüp ilçesine bağlı, göz alabildiğince Haliç manzarasına karşı seyre dalabileceğiniz, kışın soğuk günlerinde bile insanın içini ısıtan sıcacık mekandan Pierre (Piyer) Loti’den bahsediyorum.
Tepeye ulaşmak evet biraz yorucu, fakat Haliç’in o ünlü panaromasının seyredilebildiği en iyi bölge burası.
Yorucu dik bir yokuştan tepeye çıktığınızda Fransız yazar Pierre Loti’nin adını taşıyan Kahvehane’ye de ulaşırsınız. Manzaraya karşı kahvenizden bir yudum aldığınızda bu kadar zahmete değdiğini itiraf edeceğiniz bir yer Pierre Loti.
Peki bu güzelim manzaraya sahip tepeye adını veren Pierre Loti kim
Bütün dünyanın Pierre Loti olarak tanıdığı, Louis Marie Julien Viaud, 1850 doğumlu bir Fransız. İsminin değişikliği üzerine rivayet olur ki; 1867 yılında yaptığı Okyanusya seferinde Tahitili yerliler tarafından verildiği.
Denizci bir aileden olan Pierre Loti, 1865’de de Deniz Akademisini bitiriyor ve 17 yaşındayken Fransız Deniz Kuvvetleri’ne giriyor, 1881’de de yüzbaşı oluyor; askerlikte başarı gösteren Loti albaylığa kadar yükseliyor.
Dünyayı gezen Loti’nin yolu, İstanbul’a ilk kez 1876 yılında bir Fransız gemisiyle, görevli bir subay olarak düşüyor..
Uzun yıllar askerlik yapan Loti, aynı zamanda insanları gözlemleyerek, onlarla sohbet ederek kafasındakileri yazıya dökmeyi seven yazar bir kişilik.
İlk gelişinde 7.5 aya yakın İstanbul’da kalıyor ve Eyüp de oturuyor. İstanbul hayatına da uyum sağlıyor. Sonraları sürekli ziyaretlerde bulunuyor. Kendini Türk dostu olarak ifade eden Loti, İstanbul’a ve Türklere övgü dolu satırlar yazıyor, aslında İstanbul sevgisini büyüten sebeplerden en önemlisi de İstanbul’da yaşadığı bir aşk.
1876’da subay olarak gelen Pierre Loti, Aziyade adını verdiği Selanik’te tanıştığı, gerçek adı Hatice olan Çerkez bir güzele aşık olur. Hatice, bir ağanın üçüncü eşi olarak evlidir, fakat aralarında oluşan aşk bu ilişkiden ikisini de vazgeçirmez. Bugün Pierre Loti denilen o zamanın Rabia Hatun Kahvesi’n de buluşurlar. Gizli gizli görüşen ikilinin aşkı, Fransız askerin ülkesinden acil olarak çağrılmasıyla beklenmedik bir anda son bulur.
Ne Aziyade, ne de Pierre Loti birbirlerini asla unutamaz. Fransız subay tekrar İstanbul’a döndüğünde acı bir haber alır biricik aşkı Hatice (Aziyade), yıllarca ondan haber beklemiş ve Loti’nin ona geri döndüğünü göremeden genç yaşında hayata veda etmiştir.
1879’da ilk romanı olan Aziyade, Pierre Loti’nin kaybettiği, sevdiği kadına olan aşkını ve o dönemin Osmanlı Türkiye’sinden kesitler verir.
Aziyade’nin yayınlanmasının ardından 1886’da İzlanda Balıkçısı yayınlanır ve Loti, kendini edebiyat çevresine kabul ettirmiş bir yazar olur. 1891 yılında Fransız Akademisi’ne de seçilir.
1913 yılında yazdığı La Turquie Agonisante (Can Çekişen Türkiye) kitabıyla Batı politikalarını eleştiren Loti aynı yıl devlet konuğu olarak Türkiye’ye davet edilir, Tophane Rıhtımı’nda büyük bir törenle karşılanarak Sultan Reşat tarafından sarayında ağırlanır.
Balkan Savaşları’nda, I. Dünya Savaşı’nda ve sonrasında Anadolu işgalinde Avrupa’ya karşı hep Türkler’i savunan. Milli Mücadele döneminde Anadolu’daki direnişe destek veren ve kendi ülkesi olan Fransa’yı ağır bir dille eleştiren Loti, Türk halkının da büyük sempatisini kazanır. TBMM 4 Ekim 1921′ de Pierre Loti’ye şükranlarını sunan bir mektup yollar. Bununla birlikte Pierre Loti, 1920 yılında “İstanbul Şehri Fahri Hemşehrisi” olarak kabul edilir ve onun adını taşıyan bir de cemiyet kurulur.
Günümüzde yerli ve yabancı turistlerin önemli uğrak yerlerinden biri olan Pierre Loti’ye nasıl gidilir
Metrobüsle Pierre Loti’ye gitmek
Metrobüs ile geliyorsanız Ayvansaray Durağı’nda inerek, Eyüp’e kadar yürüyebilirsiniz. Yürümek istemiyorsanız Topkapı veya Edirnekapı’dan Gaziosmanpaşa Pazar İçi minibüsleri ile Eyüp’e kadar gelebilirsiniz.
Teleferikle Ulaşım
Eyüp Merkez’e kadar geldikten sonra, deniz seviyesinden yaklaşık 55 metre yükseklikte bulunan Pierre Loti Tepesi arasında işleyen turistik hava taşıma sistemi olan teleferikle tepeye çıkabilirsiniz. Hat, 08:00-22:00 saatleri arasında çalışır.
İstanbul Kart teleferikte geçerlidir (tek bilet).
Üsküdar-Eyüp arasında her yarım saatte bir seferleri olan “Haliç Tipi” yolcu gemileriyle de deniz ulaşımını kullanabilirsiniz.
Eğer özel aracınızla gelmek isterseniz, Eyüp merkeze geldikten sonra, “Pierre Loti” tabelalarını takip ederek oldukça dar ve dolambaçlı bir yoldan tepeye ulaşabilirsiniz. Eğer isterseniz Eyüp Cami alanında arabanızı otoparka bırakarak teleferiğe binip 2-3 dakika gibi bir sürede ve daha kolayca tepeye ulaşabilirsiniz.
Pierre Loti Tepesi ve Çevresinde Neler Var ve Neler Yapılabilir
Tepenin bulunduğu Eyüp semti; camisi, türbesi, mezarlıkları ile doğal ve kültürel güzellikleriyle, eski bir yerleşim bölgesi olarak yerli ve yabancı turistlerin oldukça rağbet ettiği bir bölge.
Tepede restaurant ve kafeler bulunmakta.
Yol boyunca turistler için hediyelik eşya ve kartpostallar satılan tezgahlar var. İşletmelerin arka tarafında bir de butik otel hizmet vermekte.
Pierre Loti Tepesi’ nde Yeşil Cafe, Nargile Bahçesi, Aziyade Restaurant, Teras Cafe, Tarihi Kahve gibi mekanlarda kahvaltı yapmak, yemek yemek, nargile içmek, tarihi kahvede en köpüklüsünden kahve ya da demli çay içmek ve ramazan ayında sahur ya da iftar yapmak mümkün.
Seyir terasındaki dürbün ile Fatih Camii, Yavuz Sultan Selim Camii, Süleymaniye Camii, Beyazıt Kulesi, Ayasofya Müzesi ve Topkapı Sarayı’nı uzaktan izleyebilirsiniz.
Özellikle gece manzarasının bir başka güzel olduğu bu eşsiz manzaranın fotoğraflarını çekerek anı ölümsüzleştirebilirsiniz.
İşte muhteşem manzaraya sahip olan Pierre Loti Tepesi ve bu tepedeki meşhur Pierre Loti Kahvesi hikayesi böyle.
“Tarihi Yarımada” olarak anılan, bir diğer adıyla “Altın Boynuz” denilen Haliç’i; demli bir çay ya da kahve eşliğinde izlemenin keyfini tatmak istiyorsanız kesinlikle ziyaret etmelisiniz.
Ayrıca şehirde gezilecek yerler için İstanbul’da gezilecek yerler Yazımıza göz atabilirsiniz..