Güçlü bağışıklık için neler yapabiliriz?
Bağışıklık sistemi insan vücudunu hastalıklara karşı koruyan vücudun savunma sistemidir.
Özellikle mevsim geçişlerinde görülen grip, soğuk algınlığı, yüksek ateş, boğaz ve baş ağrısı gibi birçok hastalıkla savaşabilmenin yolu da ancak güçlü bir savunma sistemine sahip olmakla mümkün olabilir.
Zor günlerden geçiyoruz. Umudumuz elbette tam, lakin bağışıklığımızı güçlü tutmak daha da önemli bir hal aldı.
Özellikle “evde kal” çağrısıyla evde vakit geçirirken kilo kontrolünü de sağlayarak sağlıklı nasıl beslenebilir, Corona Virüs başta olmak üzere enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için takviye olarak neler yapabilir, güçlü bağışıklık sistemi için hangi vitaminleri alabiliriz..?
Bununla ilgili konunun uzmanları yeterince bilgilendirme yapıyorlar, bende bu bilgi birikimlerinden faydalanarak mini bir rehber hazırlamak istedim.
*Suyu asla ihmal etmeyin, vücudumuzun su ihtiyacı her mevsimde devam eder. Bu nedenle özellikle gripten korunmak ve güçlü bir bağışıklık için günde en az 1,5/2 litre su tüketin.
*Her gün sebze ve meyve tüketmeye dikkat edin. Sebze ve meyveler sahip oldukları A, C, E, B12, D vitaminleri ve folik asit gibi mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler ve hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar.
A vitamini cilt ve göz sağlığını destekleyen ve yaşlanmayı geciktiren antioksidan bir vitamindir. A vitamini içerikli besinleri belirli ölçülerde tüketmek hastalıklardan korunmak için oldukça önemli..
Bal kabağı,, patates, lahana, ıspanak, kayısı, brokoli, tereyağı, yumurta sarısı, portakal, yeşilbiber, domates, kavun gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyveler A vitamini içeren besinlerdendir.
E vitamininin en önemli özelliği güçlü bir antioksidan olmasıdır. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller E vitamini açısından oldukça zengin besinlerdir.
Çağımızın en yaygın hastalığı stres. Güçlü bir bağışıklık depresyondan uzak stressiz bir hayat tarzından geçiyor ve ne yazık ki bu çoğumuz için hiç de kolay değil, işte bu durumda B12 vitamininin önemi daha da artıyor. B12 Vitamini ruh halimize, enerji seviyemize, hafızaya, kalbe, cilde, saçımıza, sindirimimize ve daha pek çok şeye yarar sağlar.
B12 vitamini, sekiz B vitamini çeşidinden en büyüğüdür diyor uzmanlar.
B vitaminlerinden özellikle B12 vitaminini deniz ürünlerinden, et ve süt ürünleri ile yumurta ve peynirden alabiliriz. Günün yoğun koşturmacası sonrasında zinde kalmak ve sevdiklerinizle daha kaliteli zaman geçirmek, uyku kalitenizi arttırmak istiyorsanız ayrıca doğal beslenmemin yanı sıra B vitamini komplekslerinden de faydalanabilirsiniz, tabi ki doktorunuza danışarak diye eklemeliyim.
C vitamini savunma sistemini güçlendirir. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol C vitamini içerir. Önemli bir nokta C vitamini içeren salatalar ve meyve suları vitamin değerini yitirmemeleri için tüketilmeden hemen önce hazırlanmalıdır.
D vitamini sağlıklı kemik yapısı ve güçlü bir bağışıklık sistemi için oldukça önemli. Balık, mantar, yumurta, sakatatlar, süt, peynir gibi besinler D vitamini açısından zengin içeriklere sahip besinlerdir. Ayrıca güneş ışığı da D vitamini kaynakları arasında yer almaktadır.
Güçlü bir bağışıklık sistemi, bütün vitamin ve minerallerden yeteri kadar alınmasına ve dengeli beslenmeye bağlıdır.
*Güne kahvaltıyla başlayın ve sağlık açısından bir problem yaratmıyorsa her gün 1 yumurta tüketmeye dikkat edin.
*Sofranızda kuru baklagillere yer verin, en az haftada üç kez olabilirse gayet faydalı olur.
*Badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, fındık gibi besinler ara öğün olarak tüketilebilir.
*Her gün taze bir meyve veya sebzeye odaklanmayın farklı sebze ve meyveleri tüketerek her birinin kendine özgü vitamin değerlerinden yararlanmaya çalışın.
*Sarımsak tüketmeyi ihmal etmeyin. Sarımsak sadece yemeklerimizin vazgeçilmez bir lezzeti olarak değil, insan sağlığı için de yüzyıllardır önemli bir deva kaynağı olarak kullanılır. Sarımsak içerdiği “allicin” sayesinde güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler ve birçok hastalığın oluşumunu önler.
*Yoğurt ve kefir tüketiminin önemi son yıllarda yapılan birçok araştırma ile kanıtlandı. Probiyotik besinlerin özellikle bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve iltihabi hastalıkların oluşumunu önlediği ve antioksidan etki gösterdiği de yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Bu nedenle kefir ve yoğurdu günlük beslenmenizden eksik etmeyin.
*Günde 2-3 fincan yeşil çay tüketmekte bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kalbi güçlendirir ve kan şekerini dengeler. Ancak yeşil çayın idrar söktürücü etkisi olduğu için tansiyon ve böbrek hastaları, yeşil çayı doktora danışarak tüketmelidirler diyor uzmanlar.
*Zencefil, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından oldukça zengindir.
*İmkanlar el verdiğince haftada 2 kez mutlaka balık tüketmeye çalışın. Balık yüksek miktarda antioksidan etki gösteren Omega 3 içermekte. Yapılan birçok çalışma Omega 3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve özellikle kolon ve prostat kanserlerinin önlenmesinde yararlı olabileceğini ortaya koymaktadır.
*Şekerli ve unlu besinleri mümkün olduğu kadar azaltın. Son yıllarda yapılan çalışmalar fazla şeker tüketiminin bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini zayıflattığını göstermektedir.
*Uykunuza dikkat edin, kaliteli bir uyku sağlıklı vücut ve güçlü bağışıklık için çok önemli..
*Spor ve hareket güçlü bir bağışıklık için oldukça gerekli, hayatınızı aktifleştirmek ve en azından yürüyüş yapmak çok önemli. “Evde Kal” günlerinde bunu yeterince yerine getiremiyoruz evet ama internet çağındayız ve bilgisayar üzerinden spor hareketlerini yapabileceğiniz videolardan faydalanarak sıkıntılı günleri biraz hareketlendirebilirsiniz….
Unutmayalım neler geldi geçti dediğimiz günler az değil, bu günlerde geçecek..
Sevgiyle ve sağlıcakla kalın…