Welcome Salty Sailors
KOORDİNAT :36°38’39.47″ N – 28°53’37.52″ E HARİTA NUMARASI: 312
Göbün koyu; uzaktan dikkatli bakmazsanız gözünüzden kaçacak kadar girişi saklı, yaklaştıkça dikkatiniz çekecek kadar güzel bir koydur. Sizi ilk olarak koyun girişinden hafifçe tebessüm etmenizi sağlayan; dalgıç Tahir Özmen ‘den kalma ‘welcome salty sailors ‘ tabelası karşılar. Bu tabela bir davetin yanında koyun içinde sakladığı öykülerin de ilk işaretidir. Göbün amatör denizcilerin gönlünde taht kursada; birçok profesyonel denizciye, prenseslere ve devlet adamlarına ev sahipliği yapmıştır. Güzelliğinin yanında ;içinde gezen öykülerle de içine alacak kendine bir anda bağlayacak güzellikteki Göbün’ü gelin beraber keşfedelim.
Göbün koyu Domuz adasının güneyinde girişi; oldukça dar, etrafı çam ve zeytin ağaçları ile kaplı bir koydur. Koyun içinde ortalama derinlik 5-7 metre arasındadır. Derinlik en dip noktalarda hızlı bir şekilde 1-2 metreye kadar düşer, teknelerin salmalarına dikkat. Koyun içlerinde; en dar yerinde genişlik 50-60 m ye kadar düşebilir. Manevra alanı gittikçe daraldığı için büyük teknelerin dikkatli geçmesi gerekir.
Bu cennet koy, Göbün 40 yılı aşkın süredir 4 yörük ailesine emanet. Göbün koyundaki restoranın kurucusu Tahir Özmen; bir dalgıç ve sünger avcısıdır. Restoran işine ise ; 40 yıla aşkın balık ekmek yaparak satamaya başlamış. Göbün’ de ki lezzet yolculuğuna; onun bıraktığı mirası şimdilerde, oğlu Deniz Özmen ve yeğenleri Önder ailesi devam ettirmektedir. Muammer Önder yöneticiliğini yapmakta.
Göbünde Neler Yapılır?
Bence kesinlikle Tahir Özmen ve şuan Göbün’ün üstündeki köylerinde yaşayan bu yörük aileleri. Sizi gelir gelmez sıcaklıkları ile içlerine alırlar. Göbün’ de diğer koylardaki gibi gereksiz yoktur. Ali Boratav beyin gözünüzde köhne bir yer olarak canlanması Göbünün sessiz öyküleri de anlatılmaktadır. Monaco Prensesi Caroline’nin kalabalık bir yaz günü bar sandalyesinde boş masa beklediği; ve sıcakkanlılıkları ile Kuveyt Emir’inden köylerine cami sözü aldıkları söylenir. Bir gün ezan sesine denk gelirseniz eğer; bu bakir koyda ezan sesi nereden geliyor diye şaşırmayın 😊
Yine Ali Boratav beyin kitabında, Merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın bulunduğu yat Göcek gezisi sırasında hasarlanır ve su almaya başlar. Onları kurtaran ise dalgıç Tahir Özmen’ dir. Tekne batarken ; dalgıç Tahir beci Göbün’de mütevazi bir şekilde konuk etmiş. Tahir Özmen, Göbün ‘e ağaç diktiği için 3 yıl hapis yattırılmış. Bunu öğrenmek içime taş gibi oturdu. Koyları talan edip ağaç kesenlere ceza yokken, ağaç dikti diye hapis yatmak. O yüzdendir ki Göbün tüm tuzlu denizcilerin kalbinde taht kurmuştur.
(Ali Boratav -Mavi Yolculuk Rehberi syf:289-292)
Göbün Hakkında Kısa Bir Bilgi
Göbün Göcek koyları içinde yürüyüş yolları en rahat ve seçeneği en bol olanı olabilir. Restoran kısmının üstünden patika yolundan giderken yörüklerin köyüne giderken niz Likya yolları içinde seçim yapmaya çalışırken bulacaksanız.
Eğer benim seçtiğim patikayı takip ederseniz sizi harika bir manzara bekliyor olacak.
Göbün ‘de şimdiye kadar hiçbir teknenin geri çevrildiğini görmedim, hep bir teknelik boş yer vardır. Hatta bayramlarda tekneleri saymakta zorluk çekebilirsiniz Size yine de gitmeden önce restoran ile haberleşip rezervasyon yaptırmanızı öneririm eğer prensesler gibi sandalyede beklemek istemiyorsanız 😊
Göbün Göcek koyları içinde yürüyüş yolları en rahat ve seçeneği en bol olanı olabilir . Restoran kısmının üstünde yörüklerin köyüne giden patikayı takip ederseniz bir süre sonra kendinizi Likya yolları içinde seçim yapmaya çalışırken bulacaksanız.
Eğer benim seçtiğim patikayı takip ederseniz sizi harika bir manzara bekliyor olacak.
Bakalım kimler benim yolumdan gitti 😊
Farklı bir rotayı takip ederseniz sizi Bizans döneminden kalma kalıntılar bekliyor olacak.
Göbün’ü sizlere daha önce hiç anlatılmadığı gibi anlatmaya çalıştım. Göbün’e gözü gibi bakan, her sene dip temizliğini yapan, ağaçlandırmaya çalışan, denizcilerle dost olmuş hem denizci, hem yörük olan bu geniş aileden ve dalgıç Tahir Özmen ‘den bahsetmeden olmazdı elbette.
Göbün’e giden tekne turları yok maalesef, kara ulaşımı da bulunmamakta, bazı özel tekne turları ile Göbün ‘ü ziyaret edebilirisiniz.
Göbün ‘de şimdiye kadar hiçbir teknenin geri çevrildiğini görmedim, hep bir teknelik boş yer vardır. Hatta bayramlarda tekneleri saymakta zorluk çekebilirsiniz. Size yine de gitmeden önce restoran ile haberleşip rezervasyon yaptırmanızı öneririm eğer prensesler gibi sandalyede beklemek istemiyorsanız 😊
Sizlere Ege koylarını yazmaya devam edeceğim. Egenin size fısıldadıklarını dinlemeye devam edin.