İstanbul’un en güzel simgelerinden, güneşin doğuşunun ayrı, batışının apayrı bir güzellik sunduğu Galata Kulesi.

İstanbul’da doğup büyümüş biri olarak Galata Kulesi’ni anlatmadan geçmek elbette olmazdı.

Beyoğlu/Galata Semtinde yer alan Galata Kulesi, ressamların tuvallerine, şairlerin mısralarına ve bir çok şarkıya çokça ilham kaynağı olmuştur.

Yüzlerce yıllık Galata Kulesi, dünyanın en eski kulelerinden biridir.

•Tarihçesi

Galata Kulesi Bizanslılar zamanında 528 yılında ahşap bir fener kulesi olarak inşa ediliyor, Megalos Pyrgos (Büyük Burç) ismini alıyor.

Haçlı savaşları sırasında hasar görüyor ve 1348 yılında aynı yere Cenevizliler tarafından Christtea Turris (İsa Kulesi) olarak adlandırılarak yığma taşlardan yeniden inşa ediliyor.

Kule 1453’te Osmanlı hakimiyetine geçmiş. Fetih’ ten sonra, depremler ve yangınlar nedeniyle zaman zaman hasar gören Galata Kulesi bugünkü şeklini 2. Mahmut döneminde yapılan onarımda almıştır.

Şu an ki ismini ise bulunduğu semt olan Galata’dan almaktadır. Galata adının ise nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte onunla ilgili bir çok rivayet de var.

Kimilerine göre sadece isim benzerliği dense de, Galatlar Kavmi’nde yaşayanların isminin bu topraklara verildiği anlatılır. Bir diğer rivayete göre Bizanslılar döneminde bölgede sütçülükle uğraşıldığı ve süt üretimi anlamına gelen ‘Galesu’ da denirmiş. Boğaziçi’ni geçerek Pera’ya varan Galyalılar kavminden dolayı da Galata dendiği de bir başka rivayet.

1717’den itibaren kule yangın gözleme kulesi olarak kullanılmış, yangınları halka duyurmak için burada davul çalınırmış. Eskiden halk arasında davul çalınmasına “kös” denilirmiş.

Halk bu kös sesini takip edermiş. Günümüzde de kullanılan ‘kös kös dinlemek’ deyiminin de buradan geldiği söylenmekte.

Galata Kulesi’nde eskiden çalınan çan ise İstanbul Arkeoloji Müzesi’n de sergilenmekte.

Yangın gözetleme kulesi olarak düşünülen Galata Kulesi çok enterasan olarak bir çok kez yangınlardan da nasibini almış ve anka kuşu misali küllerinden yeniden doğmuş.

•Galata Kulesi Hikayeleri

İstanbul’un eşsiz manzaralarının en güzel parçalarından olan kulenin bir çok hikayesi de vardır. Bunların arasında özellikle iki tanesi öne çıkmaktadır.

Osmanlı seyyahı ve tarihçisi Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserinde anlatıldığına göre Hazerfen Çelebi’nin, kanat takarak buradan uçmayı denediği ve Galata Kulesi’nden başladığı uçuşu, Üsküdar Doğancılar Meydanı’nda tamamladığı söyleniyor.

Bir diğeri ise aşk dolu ve masalımsı bir hikaye; Buna göre Galata Kulesi ve Salacak açıklarında hiçbir zaman kavuşamayacağı Kız Kulesi birbirlerine aşıktırlar. Ama aralarında ki amansız boğaz nedeniyle kavuşmaları da imkansızdır. Bunu bilmek bile ne sevdalarını bitirirmiş, ne de özlemlerini azaltırmış. Kim bilir belki de birbirlerine duydukları aşkları sayesinde yüzyıllar boyunca her şeye direnerek bugüne kadar gelmişlerdir.

Galata Kulesi

“İstanbul’da

bir boğaz var

yol ağzında Galata kulesi

ve yüzyılları aşan sevdalısı

Kız kulesi var

sırf onların bitmeyen sevdasına

şahit olabilmek için

yaşamak gerek”

Eskilerde kalan o aşkların tarifsiz büyüsünden uzaklaştığımız günümüzde böylesi efsanelere sıkı sıkıya tutunmak hayata biraz da güzellik katabilir.

Galata Kulesi’nin şekli yapıldığı ilk zamanlardan günümüze kadar defalarca değişmiş olsa da, bölgede ki özel konumu hiç değişmedi.

simgelerinden biri olmaya devam etmekte. 9 katlı kulenin hakim olduğu muhteşem manzara, sadece İstanbul’un değil, dünyanın en güzel manzaralarından birine sahip.

•Galata Kulesi’ne Ulaşım

İstanbul’un olmazsa olmaz turistik yapılarından İstanbul’da gezilecek yerlerin en güzellerinden olan Galata Kulesi’ne,

Toplu taşıma kullanarak ulaşım için;

Anadolu yakası taraflarından geliyorsanız Tavşantepe-Kadıköy metrosuna binerek Kadıköy’de inmelisiniz, rıhtımdan Karaköy vapuruna binerek Karaköy’de indikten sonra Bankalar Caddesi yolu üzerinden kısa süreli bir yürüyüşle yokuşu çıkarak Galata Kulesi’ne ulaşabilirsiniz.

Tünel

Yürümek istemezseniz eğer buradan

Karaköy ile Beyoğlu arasında çalışan ve dünyanın en eski ikinci metrosu olan Tünel’i de kullanabilirsiniz.

Avrupa yakasından geliyorsanız, herhangi bir Metrobüs istasyonundan Metrobüse binerek Cevizlibağ istasyonunda ininiz. Buradan Kabataş-Bağcılar tramvayına binerek Karaköy istasyonunda indiğinizde yine kısa bir süre yürüdükten sonra Galata Kulesi’ ne ulaşabilirsiniz.

Bir diğer alternatifiniz herhangi bir otobüs hattı ile Taksim’e gelerek, İstiklal Caddesini yürüyerek caddenin sonundan yaklaşık 500 metre aşağıda kuleye ulaşabilirsiniz.

Özel aracınızla gelmek isterseniz,

Tarlabaşı Taksim yolu üzerinden Galata Kulesi tabelasını görünce sağa girin, günün her saati oldukça yoğun olan bu bölge de aracınızı bırakacak bir otopark bulduysanız şanslısınız.

•Galata Kulesine Giriş

Galata kulesine giriş ücretli:

Yabancı Turist : 25 TL.

Tam : 15 TL.

Öğrenci : 7,5 TL.

Galata kulesine Müze kart ile giriş yapılmıyor.

Haftanın her günü 09:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Galata Kulesi İçinde Neler Var

Galata Kulesi’ne girdikten sonra salon kısmında küçük bir müze bulunuyor. Padişah kostümlerinin sergilendiği küçük bir stant var isterseniz burada hatıra fotoğrafı çekilebilirsiniz.

Kuleye çıkmak için asansör kullanılıyor. Yedi katı asansörle çıktıktan sonra o muhteşem boğaz manzarasını görmek, teras ve restoran için iki katı da merdivenlerden çıkıyorsunuz.

2016 yılında yenilenen Galata Kulesi’nin dokuzuncu katında bulunan İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Beltur’a bağlı olan restoran gündüzleri kahvaltı kafeterya, akşamları ise restoran olarak hizmet veriyor.

Turistler tarafından da tercih edilen ve çok kalabalık olan restorana özellikle akşam yemeği için rezervasyonsuz gitmemekte fayda var.

Galata Kulesi restaurantı her gün

20.00 ile 00.30 arasında hizmet vermektedir.

Galata Kulesinin en üst bölümünde Teras kısmı bulunuyor. Buradan İstanbul’un en güzel manzaralarından İstanbul Boğazı ve Haliç’in muhteşem manzarasına tanıklık edebilirsiniz.

Teras kısmı oldukça yüksek olduğundan çok rüzgarlıdır.

Özellikle kış mevsiminde denk gelirseniz sıkı giyinmelisiniz.

•Galata’da Neler Yapabiliriz

Galata, gençlerin, entelektüel kesimin ve turistlerin gözdesi olan bir yer.

Galata Kulesi çevresinde oturabileceğiniz,

semtin tarihi dokusuyla uyumlu şık kafeler, restoranlar, şarap evleri, bulunmakta.

Latife

Latife, dünyanın farklı bölgelerinden kahve yapım tekniklerini ve kahve çeşitlerini sunan, Galata’nın atmosferini en iyi hissedebileceğiniz kafelerden biri.

Şirin Fırın

Şirin Fırın

Galata’nın adı gibi şirin mi şirin mekanlarından biri Şirin Fırın, tatlıları, pastaları, unlu mamulleri ve içecek çeşitleriyle Galata’da en keyif alabileceğiniz keyif duraklardan. Sıcacıık demli çayınızın yanında damak lezzetinize göre çeşitlerinden denemelisiniz. Benim favorim su böreği ve dereotlu poğaçası.

Güney Restoran

Kuledibi

Galata Kulesi’nin hemen yanında 1964 yılından beri hizmet veren Güney Restoran, dünya lezzetlerini tadabileceğiniz bir yer.

•Galata Sokakları

Galata, tarihi dokusuyla olduğu kadar genel yapısıyla da gezip görmeye değer bir yer.

Galata’nın sokaklarında; Sağlı sollu sıralanmış olan enstrüman yapım atölyeleri ile aklınıza gelebilecek pek çok müzik aleti satan dükkanlar var.

Ayrıca sanat ürünlerinin sergilendiği sanat galerileri, ünlü tasarımcılara ait butikler ve kitapçılar, çeşitli tekstil ürünlerinin ve hediyeliklerin satıldığı dükkanlar cadde boyunca sıralanmış olarak gezi keyfinize renk katıyorlar.

Buralara kadar gelmişken Galata Mevlevihanesi, Terziler (Tofre Begadim) Sinagogu, Kamondo Merdivenleri, Osmanlı Bankası Müzesi, Karaköy Palas, Galata Köprüsü, Arap Cami, Tophane-i Amire gibi tarihe tanıklık etmiş yer ve mekanları da gezip görebilirsiniz.

İster Galata Kulesi’ne çıkıp İstanbul’un muhteşem manzarasını uzun uzun seyredin, isterseniz kulenin ihtişamını uzaktan seyredin illa hayallere ve tarihin eski sayfalarına doğru yolculuğa çıkarsınız.

Sevgiyle ve Ege Fısıltıları ile kalın..

Şule Beytekin

Galata Kulesi adresi:

Bereketzade Mah. Galata Kulesi Sk. 34421 Beyoğlu/İstanbul

Telefon

+90 (212) 293 81 80