Yemyeşil Doğa ve Masmavi Deniz, Türkiye‘nin Önemli Turizm Beldelerinden Fethiye’deyiz.!

Fethiye, rengarenk kelebekleriyle, köpük köpük dalgalı deniziyle, muhteşem koylarıyla ve yemyeşil doğasıyla Muğla‘nın en güzel ilçelerinden biridir.

Rum dilinde ”Uzak Diyar” anlamına gelen eski adıyla ”Meğri” olarak bilinen, Muğla’nın 2. büyük ilçesidir. Bugün ki ismini ise 1914’te uçağı düşen ilk hava şehitlerimizden olan Fethi Bey’in anısını yaşatmak amacıyla Cumhuriyet Dönemi’nde almıştır.

Fethiye, turizmin gözde ve önemli merkezlerinden birisi olmasının yanı sıra M.Ö kültürü ve tarihi ile de efsaneler ilçesidir.

Ölü Deniz’i ile uluslararası üne sahip olan Fethiye, plajları, otelleri, tatil köyleri ile turistleri en güzel şekilde ağırlamanın yanı sıra, dünyanın en büyük Cruise gemileri ve yatlarına da koylarıyla ev sahipliği yapıyor.

Fethiye’ye Nasıl Giderim:

Fethiye’ye tercihiniz havayolu ile gitmekse, iki alternatifiniz var;

Dalaman havalimanı: Fethiye şehir merkezine 30 dk. mesafededir. Dalaman havalimanından araç kiralayabilir ya da transfer yapan firmalar ile 10 dk. gibi kısa sürede Dalaman şehir merkezine varabilirsiniz, buradan Fethiye’ye 30 dakika da bir kalkan otobüsler de tercihiniz olabilir. Ayrıca havalimanından kalkan HAVAŞ servislerini de kullanabilirsiniz.

Antalya havalimanı: Fethiye şehir merkezine yaklaşık olarak 2 saat 30 dk. uzaklıktadır. Havalimanından kiralık araç ya da transfer yapan firmalar ile gelmeniz mümkün olduğu gibi Antalya merkezden sık sık kalkan otobüsler ile de gelebilirsiniz. Ayrıca havalimanından kalkan HAVAŞ servislerini de kullanabilirsiniz.

Kara yolu ile gelmek tercihiniz ise hemen hemen tüm büyük şehirlerden Fethiye’ye direkt olarak otobüs seferleri bulunmaktadır. Fethiye Otogarı kentin ortasında yer alıyor.

Eğer tercihiniz kendi aracınız ile Fethiye’ye gelmekse aşağıdaki güzergahları izleyebilirsiniz.

Ankara yönünden gelecekseniz: Ankara-Sivrihisar-Afyon-Burdur-Tefenni-Çavdır-Söğüt-Kemer-Fethiye güzergahını izleyerek ortalama 634 (km) mesafe de ve yaklaşık 8 saat 50 dakika kadar bir sürede ulaşabilirsiniz.

İstanbul yönünden gelecekseniz: İstanbul-İzmit-Sakarya-Kütahya-Afyon-Burdur-Tefenni-Çavdır-Söğüt-Kemer-Fethiye güzergahını izleyerek ortalama 814 (km) mesafe de ve yaklaşık 11 saat 30 dakika kadar bir sürede ulaşabilirsiniz.

İzmir yönünden gelecekseniz: İzmir-Aydın-Muğla-Dalaman-Fethiye güzergahını izleyerek ortalama 347 (km) mesafe de ve yaklaşık 5 saat kadar bir sürede ulaşabilirsiniz.

Fethiye’de neler yapabilirim dediğinizi duyar gibiyim, hadi gelin gezi noktalarına bi göz atalım:

Ölüdeniz: Fethiye merkeze 13 km. uzaklıkta dünyanın en güzel plajlarından biri.

Turkuaz ve mavi rengiyle, nefis kumsalıyla tüm gün deniz ve güneşin keyfini çıkaracağınız bir yer.

Fethiye merkezden kalkan dolmuşlarla buraya gelebilirsiniz. Ölüdeniz tabiat parkından ücretli olarak giriş yapabiliyorsunuz.

Giriş ücreti 7 TL, öğrenci 3,5 TL. aracınız ile girecekseniz 25 TL. ödeyerek girebiliyorsunuz.

İster aracınız ile ister yaya, plajda şemsiye ve şezlong ücretli, ayrıca yeme içme için kafeterya ve büfe hizmetleri de bulunmakta.

Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi: Dik ve derin bir vadi tabanında on hektarlık bir düzlükte yer alıyor.

Adını içinde barındırdığı seksenden fazla kelebek türünden dolayı almış.

Sanki bir açık hava müzesi gibi. Bu durum şelalelerin yarattığı nemli ortam ve yüz civarındaki bitki türünün vadi içinde yer almasından kaynaklanıyor.

Vadide kış mevsiminin sonundan itibaren dokuz-on ay boyunca kelebeklerin yaşamı izlenebilir, meraklılarına duyurulur.

Denize girmek ve kamp yapmak için ideal.

Vadi, dik ve yüksek yarların kesiştiği noktada. Bu noktada üst üste iki şelale bulunuyor.

Vadiye ulaşım büyük ölçüde yarım saat kadar süren, Ölüdeniz’den kalkan teknelerle sağlanıyor.

Saklıkent Kanyon’u: Aynı zamanda Milli Park olan kanyonun, 15 kilometre uzunluğunda olup, yüksekliğinin yer yer altıyüz metrelere kadar çıkmakta olduğu söylenmekte. Kanyon, çok güçlü ve hızlı akan buz gibi kaynak suları, sarp kayalıkları ile doğa tutkunları için iyi bir yürüyüş alanı. Sadece birkaç saatinizi alacak kanyon gezisi, herkes için değişik ve heyecanlı bir deneyim olabilir.

Kabak Koyu: Fethiye Ölüdeniz’e yaklaşık 17 km mesafede ki bir koy.

Tarihi Likya Yolu üzerinde, yeşil ve mavinin her tonunu görebileceğiniz bir yeryüzü cenneti gibi, Türkiye’nin en güzel koylarından. Dokunulmamış güzelliğinin yanı sıra antik çağdan kalma özellikleriyle de dünyanın en özel bölgelerinden Kabak Koyu’nu her yıl yerli ve yabancı turistler ziyaret ediyor.

Son yıllarda bozulmamış doğası, betondan uzak dokusu ile şehir yaşamından uzaklaşmak ve kafa dinleyip kamp yapmak isteyenlerin de gözdesi. Kamp yapmak derken Kabak Koyu’n da öyle her yere çadır kuramıyorsunuz, bunun için belli başlı noktalar var. Bunlardan biri sahilin hemen sol tarafındaki tepede bulunan ormanlık alan, bir diğeri ise merkezde bulunan aşiyan kampingin sol tarafından indiğinizde karşınıza çıkacak olan bölge.

Kabak Koyu 200 metrelik kumsalı ile cam gibi parlayan turkuaz rengi deniziyle, çam  ve ardıç ağaçlarından oluşan ormanıyla doğanın huzur için bir araya getirebileceği her şeye sahip.

İster deniz keyfi yapar, isterseniz muhteşem doğada yürüyüş yaparak keyfini çıkarabilirsiniz.

Neredeyse hiç beton olmayan Kabak Koyu’n da hemen hemen her şey ahşaptan, yollar ise toprak ve kum. İhtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz marketler, kampinglerin restoranları ve cafeler de mevcut.

Konaklama için bungalovlar veya içinde yatakları olan çadırlar var. Eğer otel tercih edenlerdenseniz Koy’un biraz daha üst taraflarında ise oteller bulunuyor.

Kayaköy: Karmilassos Antik Kenti üzerine bir tepenin yamacında kurulmuş, eski bir Rum köyü olan Kayaköy Fethiye merkeze 14 km uzaklıktadır.

Eski adı ile Levissi olan Kayaköy 1923’e kadar 10 binin üzerinde kişinin yaşadığı canlı bir bölgeymiş, mübadele ile terk edildikten sonra uzun yıllar boş kalmış olan Kayaköy, muhteşem bir doğanın içinde koca bir tarihi saklar gibidir. Nar, incir ve çam ağaçları arasında uzanan dar sokakları gezebilir adete eski zamanlardaymış hissine kapılabilirsiniz.

Kiliseleri, şapelleri ve olağanüstü manzarasıyla Kayaköy şimdilerde yeniden canlanıyor.

Gemiler Koyu: Fethiye’ye 9 km mesafede bulunan koy, ülkemizdeki önemli doğal sit alanlarından biridir.

Ölüdeniz Koyu’ndan sonra bölgedeki en büyük ve en güzel ikinci koy olma özelliğine sahiptir.

Kayaköy tarafından indiğinizde karşınızda şahane bir manzara ile sizi bekleyen koy, özellikle turizm sezonunun yoğun olduğu yaz aylarında çok kalabalık oluyor.

Geniş bir plaja sahiptir, ayrıca zeytin ağaçlarının altında piknik alanları da bulunuyor.

Koy yoğun deniz trafiğinin olduğu bir noktadır, küçük gezi tekneleri de buraya demirliyor.

Bizans Dönemi kilise kalıntıları da görülebilir.

Lİkya Yolu: Antalya ile Fethiye körfezleri arasında uzayan dünyaca ünlü bir trekking rotası. Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olan Likya Yolu, 535 km’lik uzunluğuyla dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak da gösteriliyor.

İdyros, Phaselis, Olympos, Limyra, Myra, Simena gibi çok sayıda antik kentten, ıssız köylerden geçerek, doğa harikası bakir koylarıyla doğa severler için inanılmaz güzellikler sunan Likya yolu, hem doğa hem de arkeolojinin harmanlandığı nadir rotalardan biridir. Kim bilir belki buralara kadar gelmişken, düzenlenen Likya Yolu turlarından birine katılırsınız.

Çalış Plajı: Fethiye ilçe merkezine 5 km mesafede bulunan, ulaşımı oldukça kolay ilçe merkezinden minibüslerle 10 dk. gibi kısa sürede plajdasınız.

Geniş kumsalı, temiz denizi ve Fethiye Körfezi’nin eşsiz manzarasıyla, Fethiye’nin en iyi plajları arasında haklı bir yere sahip olan plaj, keyifli bir gün geçirmenizin garantisini veriyor.

Plajın tam karşısında bulunan Şövalye Adası’na, Fethiye Limanı’ndan belli saatlerde dolmuş motorları hareket ediyor isterseniz burayada bir ziyaret yapabilirsiniz.

Aynı zamanda caretta carettaların da yaşam alanlarından biri olan plaj, su sporu aktiviteleri yapmak isteyenler için de uygun tesislere sahip.

Çeşitli yeme içme ve eğlence mekanları, konaklama tesisleri ile gerekli olan hemen her şey burada elinizin altında gibi, diğer plajlara göre de daha sakin bir yer.

Fethiye Kral Mezarları: Doğal kayaya oyulmuş mezarlar olan Kaya Mezarları, Likya döneminden bugüne kadar gelebilmiş nadir eserlerden. Kral mezarları olarak da adlandırılan bu kaya mezarlarına basamaklarla çıkılabiliyor.

Gotik yapısı ve işlemeleriyle, Fethiye ve müthiş deniz manzarasına hakim olan kaya mezarları da görülmesi gereken yerlerden.

Paspatur Çarşısı: Çeşit çeşit mağazaların bulunduğu, şık hediye dükkanlarının, barların ve cafelerin olduğu Fethiye merkezinin bence en güzel yeri.

Ahşap cumbalı otantik evler çarşının tarihi ruhunu yansıtıyor.

Çarşı içerisindeki yer alan Paspatur suyu aynı zamanda çarşıya da adını vermiş.

Rivayete göre Fethiye’ye gelip de bu sudan bir defa içenler, Fethiye’ye en az bir defa daha gelirmiş.

Çok sayıda hediyelik eşya dükkanı, cafe ve barlar var.

Renkli şemsiyelerle kaplı Şemsiyeli Sokak da çok hoş bir görüntüye sahip.

Gezmesi keyifli bu sokaklarda gezerek, çarşı merkezinden Fethiye Kordon’a doğru yürüyüp sonra denize nazır mekanlardan birinde bir kahve molası verebilirsiniz.

Çarşı içerisinde yer alan Balık Pazarı’nda, bütçenize uygun, nefis deniz ürünlerinden oluşan bir akşam yemeği ile de keyfinize keyif katabilirsiniz.

Fethiye’de Nerede Kalınır:

Yaz tatili için Fethiye harika bir seçenek.

Yerli ve yabancı birçok kişi tarafından tercih edilen Fethiye’de konaklama için her bütçeye uygun otel bulmak mümkün.

Fethiye Konaklama Yerleri

Konaklama için tercih edilen yerlerin başında ilçe merkezi geliyor, eğer gece hayatını sevenlerdenseniz, mutlaka merkezde konaklamalısınız.

Hem gündüz hem de gece saatlerinde pek çok noktaya rahat ulaşabilirsiniz. Ayrıca gündüz saatlerinde denize girmek için en yakın Çalış Plajı’na oldukça kolay ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kayaköy ya da Ölüdeniz’e gitmek için toplu taşıma kullanmanız gerekir.

Doğayla baş başa, sakin bir tatil arayanlar ise Kelebekler Vadisi’ni tercih ediyor.

Ölüdeniz ve Çalış Plajı bölgelerinde de pek çok konaklama alternatifleri bulunuyor.

Fethiye’de Ne Yenir:

Fethiye’de, Akdeniz ve Ege bölgesinin mutfak kültürlerinin bir sentezini görebilirsiniz.

Fethiye Otlu Gözleme

Fethiye’de çok sık gözlemecilere rastlayabilirsiniz. Peynirli, patatesli, kıymalı vs. ancak en lezzetlileri Fethiye yöresi otlarından yapılan otlu gözlemedir, tatmadan dönmeyin derim. Ayrıca Ege yöresinin efsane lezzetlerinden birisi olan bazlamanın içine peynir, tulum, ve garnitür konularak tercihe göre servis edilen bazlama tost da denenmeli.

Tercihiniz deniz ürünleriyse, limanda birçok balık lokantası bulunmakta. Menüler fiyatlarıyla her bütçeye hitap etmekte, ayrıca lokantalar menülerini ve fiyat listelerini dışarıya koyuyor, menüye ve fiyatlara bir göz atıp lokantalarda balık yiyebilirsiniz.

 Fethiye yabancı turistlerin de çokça tercih ettiği bir yer olduğu için kaliteli Çin yemekleri yapan restoranlar bulabilirsiniz. Eğer sizde Uzakdoğu mutfağına meraklıysanız deneyebilirsiniz.

 Özellikle İngiliz turistlerin uğrak yeri olan Fethiye’de İngiliz mutfağının örneklerini de bulabiliyorsunuz. İngilizlerin kendilerine özgü kahvaltı kültürüne ait yiyecekleri buradaki restoranlarda bulmak mümkün.

Arapaşı Çorbası, Babadağ Keşkeği, Ölemeç Çorbası, Leğen Böreği, Et Kapama, Sılcan Otu Kavurması, Çiriş Otu Yemeği, Sarı Ot Kavurması tadabileceğiniz Fethiye’ye özgü yöresel lezzetlerden..

Sizlerin de Fethiye ile ilgili gezi notlarınız, tattığınız değişik yöresel lezzetleri varsa yorum kısmında bizimle paylaşır mısınız..

Fethiye fotoğraflarına buraya tıklayarak bakabilirsiniz..

Sevgiyle ve Ege Fısıltıları ile kalın..

Şule Beytekin