Nice şiirlere, özlü sözlere konu olmuş; derin ve koyu sohbetlerin vazgeçilmez içeceğidir kahve..
”Gözlerinin kahvesinden koy ömrüme, kırk yılın hatırına sen kalayım.”
Cemal Süreya
Bilim insanları her ne kadar kafein almak için günün en uygun zamanının 09.30-11.30 arasında olduğunu keşfetmiş olsa da, sanırım her saate yakışıyor kahve.
Kafeinin için de bulunan “kortizol” adlı hormon bu saatler de etkileşime geçerek vücudun biyolojik saatini düzenleyip aynı zamanda insanların enerji seviyelerini ve sportif performanslarını artırmanın bir yöntemi olarak uyaran bir özellik taşıyormuş.
Buna bağlı olarak azı karar çoğu zarar düşüncesiyle aşırı tüketiminin potansiyel riskleri olabileceğini de unutmamalıyız.
Güne başlarken kahvesiz asla olmaz diyenler, gün içinde özellikle kahve saati yapanlar, 40 yıl hatırına bir ömür bağlarım diye aşkını dile getirenler ya da “kahve bahane sohbeti şahane” diyenler derken, kahve aslında çoğumuzun hayatlarının olmazsa olmazları arasına çoktan girmiş…
Türk kahvesi; yılların geleneği ile en güzel şeklini koruyan, tadıyla ve kokusuyla, özellikle keyif sohbetlerinin olmazsa olmazı ya da yemeklerin üzerine tüketilen geleneksel içeceğimiz.
Yalnızlığa da yakışıyor, kalabalığı da..
Türk kahvesi, cezvede hazırlanır ve küçük fincanlarda servis edilir.
Özellikle imkan varsa közde, cezvede pişirilerek ve köpürtülerek hazırlanan Türk kahvesi içimi en sert bi o kadar da leziz kahvelerden biridir. Yanında lokumuyla, tabi suyu da unutmadan değmeyin keyfi şahanesine.
Peki ya dünyada kahve nasıl yapılıyor nasıl içiliyor?
Kokusu, tadı, gelenekleri ile kahve dünya mutfaklarında kendine çoktan büyük bir yer edinmiş bile.
Farklı kültürler de kahvenin hazırlanışından, sunumuna kadar serüvenine birlikte bi göz atalım.
•Yunanistan*FRAPPE
Frappe; Üstü köpük kaplı hazır kahve, yani Nescafe’nin içine koyulan buzla oluşan, ince uzun bardakta sunulan popüler bir yaz içeceğidir.
•Almanya*PHARİSAER
Pharisaer; rom, filtre kahve ve çırpılmış kremanın yani kahve ile alkolün benzersiz uyumuyla elde ediliyor.
•Etiyopya*BUNA
Buna; İbikli geniş bir kap içerisinde, kömür ateşinde pişirilerek hazırlanıyor, küçük fincanlara konularak servis ediliyor.
•Finlandiya* KAFFEOST
Finlandiya’nın kahve kültürü oldukça değişik, niye derseniz kahvelerine şeker yerine peynir koyuyorlar.
Kaffeost adını verdikleri bu kahve çeşidini hazırlamak için peynirler ufak ufak kesilerek fincanın tabanına yerleştiriliyor sonra fincan kahve ile dolduruluyor. Kahvenin tamamı içildikten sonra da kaşıkla altta kalan peynirler yeniyor.
Kuzey ülkelerin de kahve kültürü oldukça değişik, Norveç’te de kahvenin içine salam konuluyor. Evet biraz garip gibi geliyor ama belki de lezzetlidir.
•İspanya*CAFE BONBON
Eşit miktarda espresso ve tatlandırılmış yoğun sütten oluşan bir diğer adıyla “cortado condensada”olarak da anılan daha çok kahveyi şekerli sevenlere hitap eden bir kahve.
•Brezilya*CAFEZİNHO
Kelime anlamı “küçük kahve” olan cafezinho; espresso’ya benzeyen küçük fincanlarda içilen sert ama tatlı bir kahve.
Tek fark, kahvenin şekerle demlenmesidir.
•İtalya*ESPRESSO ROMANO
İtalyanlar kahveyi icat etmemiş olmalarına rağmen dünyaya en iyi pazarlayanlar. Kahveye çok fazla önem vermelerinden dolayı zamanla kahvenin farklı çeşitlerini üretmeyi de başarmışlar. Cappuccino, latte ve macchiato gibi kahve çeşitlerini kahve severlere sundukları gibi, 1884 yılında ilk espresso makinasının yapımında da öncü olmuşlar. İtalyan kahvelerinde acı ya da tatlı olsun, üstünde mutlaka bir köpük veya krema bulunur.
İtalya’da kahve denince akla gelen ilk içecek espresso’dur, gerçek bir İtalyan espressosu, kahvenin lezzetini ortaya çıkaracağı söylenen bir dilim limonla birlikte içiliyor.
Cafe Latte; bildiğiniz sütlü kahveye eşdeğer.
Cappuccino; İtalya’da özellikle sabah kahvaltılarında tercih ediliyor ve espresso’nun üzerine sıcak köpüklü süt ilave edilmiş şekilde servis ediliyor.
Macchiato, espresso ile buharda ısıtılmış sütün karışımıdır. Genellikle küçük bardakta servis ediliyor.
Americano; Espresso’ya sıcak su ilave edilerek, daha büyükçe bir fincanda servis ediliyor.
Ayrıca İtalya’da kahveler “bar” adı altındaki mekanlarda satılıyor, İtalyanların kafeye verdiği isim böyle.
•Avustralya ve Yeni Zelanda*FLAT WHİTE
Flat white; cappuccino ile latte arasında bir lezzette, süt köpüğü espresso’ya ekleniyor, üzeri de çok ince bir kat köpükle kaplanıyor.
•Avusturya*EİNSPANNER
Einspanner; suyla seyreltilen duble espressonun üzerine çırpılmış krema ekleniyor ve özel saplı bardaklarından içiliyor.
•Küba*CAFE CUBANO
Küba’nın en önemli geçim kaynaklarından birisidir kahve. İtalyan espresso’nun pişirirken şekerle tatlandırılmış versiyonu olarak tarif edilebilecek olan Cafe Cubano en ünlü kahvesidir. Şeker tadı daha baskın olunca cafecito, sütlü olunca da cortadito diye adlandırılıyor.
•Fransa*CAFE CREME
Cafe creme; Espresso ağırlıklı olan bir kahve olmasının yanında içindeki bol süt köpüğüyle cappuccino’ya da benziyor.
Eğer sade kahve tercih edenlerdenseniz o zaman espresso ve Americano arasında bir lezzete sahip cafe Allonge’leri var.
•Hindistan*KAAPİ
Kaapi; köpürtülmüş süt ve ince çekilmiş kahveden oluşan hindistan da önemli bir kültür. Metal bir filtre içinde hazırlanan ve çelik bir bardakla servis edilen kaapi genellikle kahvaltıda tüketiliyor
.•Meksika*CAFE DE OLLA
Cafe de olla; çömlek kahvesi demek. Meksikaya özgü kahve pişirme metodudur. Cafe de olla’nın kendine özgü tadı tarçın ve piloncillodan (rafine edilmemiş şeker kamışı şekeri)
kaynaklanıyor. Meksika kahvesi, çekilmiş kahve tarçın çubuğuyla pişirilip ve kahvenin tadını daha iyi ortaya çıkarıyor düşüncesiyle kil bardağında servis ediliyor.
•Fas*BAHARATLI KAHVE
Koyu kıvamlı kahvedir; İçerisine susam, karabiber, tarçın, karanfil ve muskat, kahve çekirdekleri ile birlikte çekiliyor ve oldukça kokulu hazırlanan bu karışım o şekilde pişiriliyor.
Kahvenin kendiliğinden bir dili olsa da, farklı şekillerde hazırlanıp sunulsa da, hayatınızdan kahve kokusu eksik olmasın.
Sevgiyle ve muhabbetle kalın…