Kış turizmimizin gözde merkezlerinden birisi dadaşlar diyarı Erzurum’un yıldızı Palandöken Kayak Merkezi…

[bkparallax image_url = “https://www.egefisiltilari.com/wp-content/uploads/2020/01/kayak-tutkunları.jpg” url = “https://www.egefisiltilari.com” title = “PALANDÖKEN DE KAR KEYFİ”][/bkparallax]

Palandöken, Erzurum ilinin 21 ilçesinden biridir. Erzurum’a yaklaşık 10 dakikalık uzaklıktadır.

Kaliteli tesisleri, kar kalitesi ve her seviyeden kayak severe hitap eden pistleriyle kış gelince bir çok yerli ve yabancı misafire ev sahipliği yapar. Palandöken Kayak Merkezi, 1993 yılından itibaren kış turizm merkezi ilan edilmiş, 2011 yılında Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yapmasıyla da dünyada kalitesini kanıtlamıştır.

Uluslararası Kayak Federasyonu olan FIS tarafından Slalom yarışları için tescillenmiş olan 2 pisti bulununan Palandöken Kayak Merkezi, en uzun ve en dik pistleri ile  dünyada adını duyurmuş olmakla birlikte 41 kayak merkezinin sıralandığı New York Times’ın hazırladığı listede 18. sıraya yerleşmiştir.

Palandöken de sezon 3100 metreye varan rakımıyla Kasım ayı gibi başlıyor ve Mayıs ayına kadar sürüyor. Ayrıca toz şeklinde yağan karıyla kayak yapmak için en kaliteli kara da sahip bir bölgemiz.

Palandöken Kayak Merkezi’ne Nasıl Gidilir.?

Erzurum ilimizde bulunan Palandöken Kayak Merkezi’ne;

Kara Yolu ile Ulaşım: Ankara Palandöken arası yaklaşık 1084 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 13 saat 15 dakika kadar sürmektedir.

İstanbul Palandöken arası yaklaşık 1441 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 18 saat 15 dakika kadar sürmektedir.

İzmir Palandöken arası yaklaşık 1683 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 21 saat 20 dakika kadar sürmektedir.

Erzurum şehir merkeziyle kayak merkezi arasında mesafe 7 kilometredir.

Otobüs ile Ulaşım: Erzurum’a çeşitli otobüs firmalarının düzenli seferleri bulunmakta. Otobüs Terminali ile Erzurum şehir merkezi 8 km olup, Kayak Merkezi mesafesi 13 km’dir. Ulaşım Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüsler veya taksiler ile sağlanabiliyor.

Hava Yolu ile Ulaşım: İstanbul ve Ankara’dan direkt uçmak mümkün. Türk Hava Yolları dışında Pegasus ve Sun Ekspress gibi hava yolları da Erzurum’a direkt ve aktarmalı uçuşlar düzenliyor. Erzurum Havalimanı Palandöken arası 18 km.’dir.

Toplu taşıma ya da ticari taksi kullanma şansınız da var. Havalimanından araç kiralayarak da 30 dakika gibi kısa bir sürede kayak merkezine ulaşabilirsiniz.

Tren ile UlaşımAnkara ile Erzurum arasında her gün Doğu Ekspresi faaliyet gösteriyor. Son durağı Kars olan Doğu Ekspresinin bir durağı da Palandöken. Tren yolculuğu ile ulaşımınızı hem nostaljik hem de daha uygun fiyatlı hale getirmiş de olabilirsiniz. Tren istasyonundan kayak merkezi arası araç ile 10-15 dakika sürüyor.

Palandöken Kayak Merkezi Pistleri:

Palandöken Kayak Merkezi, Türkiye’nin 12 km’lik en uzun pistine de ev sahipliği yapıyor.

Palandöken Kayak Merkezi’n de;

* 4 doğal pist,

* 8 başlangıç seviyesi pist,

* 9 orta düzey pist,

* 3 usta kayakçı pisti olmak üzere toplamda her seviyeye uygun 24 pist bulunuyor. Bu pistlerde 10 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift, 1 gondol lift ziyaretçilere hizmet veriyor. En yüksek tepelerden biri olan Palandöken Ejder Tepesi zirvesi bu Gondol lift ve 1000 metrelik bir tırmanışla görülebilir. Türkiye’nin en uzun ve dünyanın da üçüncü en uzun kayak pistine sahip olan Erzurum Palandöken Kayak merkezinde yaklaşık olarak 12 bin kişi kayak yapabilir.

•Ekipman kiralama ya da özel ders alma gibi istekleriniz olursa, Palandöken kaliteli hizmetiyle Türkiye genelindeki diğer kayak merkezlerine göre oldukça uygun. Aynı zamanda malzeme satın almak isteyenler için dükkanlar da var.

Palandöken Kayak Merkezi’ne Giriş Ücretli Mi? 

Palandöken Kayak Merkezi, hem Türkiye’nin hem de dünyanın çeşitli yerlerinden kayak severleri misafir ederken, bölge halkının da en favori günübirlik gezi rotalarından.Dolayısıyla otel konaklaması dışında Palandöken Kayak Merkezi pistlerinden faydalanmak isteyenler giriş ücreti karşılığında tüm gün sınırsız kayak zevkini yaşayabiliyorlar. Giriş ücretleri değişkenlik göstermekte olup, pistlerden kesin bilgi edinebilirsiniz.

[blockquote style=”blockquote_style2″ align=”aligncenter” textcolor=”#0d0b0b” background=”#bcb8e3″ bordercolor = “#000000”]PALANDÖKEN DE NELER YAPILABİLİR[/blockquote]

Palandöken kış aylarında olduğu kadar bahar ve yaz aylarında da ziyaretçisinin bol olduğu bir yer. Palandöken’de eğer bahar ve yaz aylarında bulunursanız yaylaları ile ünlü bölgemizin mutlaka bu eşsiz doğa güzelliğinin keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca bölgeye kamp ve trekking turları da düzenlenmekte.

Özellikle kış tatili için Palandöken’e geldiğiniz de kayak yapmanın yanı sıra telesiyeje binip manzarayı seyredebilir bol bol fotoğraf çekebilir ve karlar arasında yürüyüş yapabilirsiniz.

Erzurum şehir merkezine çok yakın mesafede bulunan Palandökene kadar gelmişken, Erzurum’un kültürünü ve tarihini de keşfedebilirsiniz. Yakutiye Medresesi, Çifte Minareli Medrese, Erzurum Atatürk Evi, Aziziye Tabyaları, Tortum Şelalesi ve Tortum Gölü, Çobandede Köprüsü, Narman Peri Bacaları gezebileceğiniz yerler arasında. Palandöken aynı zamanda pek fazla bilinmemesine rağmen bir inanç turizmi merkezidir. İlçe içerisinde yer alan Abdurrahman Gazi Türbesi, Pir Ali Baba Türbesi, Kümbetli Ahmet Baba Türbesi ve Maksut Efendi Türbesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Palandöken Kayak Merkezin de Konaklama:

Muhteşem doğasının yanı sıra birçok aktivite imkanını da bulabileceğiniz  dağda, konaklama yapmak için kişisel tercih ve bütçenize göre çok sayıda alternatif bulunuyor.

Sway Hotels, Dedeman Palandöken Ski Lodge, Palan Otel, Polat Erzurum Resort Otel, Atlas Otel, Otel Kervansaray konaklama seçeneklerinden bazıları. Kaymanın dışında Palandöken otelleri, misafirlerine pek çok hizmet de sağlıyor. Mesela gününüzün bir kısmını kayak yaparak geçirdikten sonra, otellerin termal hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Kar manzarasına karşı çay yada kahve keyfi yapabilir ve kış tatillerinin vazgeçilmezi sucuk/ekmek partilerine katılabilirsiniz.

Ayrıca çoğu Palandöken otelinde kayak telesiyej imkanı da bulunuyor.  

Tek yapmanız gereken özellikle sezonun en yoğun olduğu dönemlerde sıkıntı yaşamamak için erken rezervasyon yaptırmanız.

[inline_posts type=”same_cat” box_title=”Diğer Yazılar” align=”alignleft” textcolor=”#000000″ background=”#c3bee6″][/inline_posts]

Palandöken de Ne Yenir?

Doğunun gelişmiş yemek kültürü ve zenginliği malum; acılar, baharatlar, etler, kurutulmuş sebzeler yemeklere tat veren lezzetler.

Palandöken otelleri restoranlarında ve merkezde bulabileceğiniz ve tatmadan evinize dönmemeniz gereken yöresel  lezzetleri; Cağ Kebabı, Herle Aşı, Borani, Çiriş, Ekşili Dolma, Çeç Pancarı, Çaşır, Yumurta Pilavı, Su ve Tatar Böreği, Kadayıf Dolması, Çortuti Pancarı, Şalgam Dolması..

Eğlence Hayatı:

İlçede gece hayatının çok da hareketli olduğu söylenemez. Otellerde düzenlenen partiler ve şehir merkezinde bulunan bir iki adet bar tatilcilerin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Gündüz aileniz ve sevdiklerinizle kayak yapıp akşamları da yorgunluğunuzu atmak için otelinizin lobisine ya da barına inebilir keyifli sohbetler yapabilirsiniz.

Diğer gezi rotaları için Ege Fısıltıları’nı takipte ve bolca sevgiyle kalın…

Şule Beytekin