Ören’ e Neden Gidilir ?

Öncelikle herkese selamlar. Geçen hafta çok güzel bir tatil geçirdim ve hemen sizinle paylaşmaya geldim. Öncelikle bir Muğlalı olarak Ören’ i çok sevdim. Neden sizin oralar daha cennet değil mi ? derseniz. Evet cennet ama sevmemin 2 sebebi var. Birincisi o kadar serin bi o kadar nemsiz ve buz gibi bir denizi var ki anlatamam. Püfür püfür o kadar güzel esiyor ki ve bir gram nemi yok vallahi bayıldım. İkinci sebebi ise küçük olmasına rağmen çok şirin, temiz, çevreye duyarlı oluşu çok hoşuma gitti. Çam ve meşe ağaçlarının temiz havasıyla huzur buldum adeta. O kadar samimi bi yer ki sevmemek mümkün değil. 

Nasıl Ulaşım Sağlarız ?

Gelelim size nereleri gezebiliriz, ne yer ne içeriz tek tek anlatayım hemen.. Öncelikle size ulaşımdan bahsedeyim. Burhaniye’ ye Edremit çok yakın olduğunu için Edremit Körfez Havalimanı ile kolaylıkla gidip gelebilirsiniz. Zaten denizdeyken üzerinizden bir sürü uçaklar geçtiğini göreceksiniz. Balıkesir’ den, Burhaniye-Ören’ in arası 97 km yani aşağı yukarı 1 saat 20 dk. Eğer ki direk İstanbul’ dan gelecek iseniz; Edremit Körfez Havalimanına ile arası 55 dakikadır. Karayolundan İstanbul’ gelmek isterseniz eğer; 384 km yani 5 saat. Ankara’ dan ise; 695 km yani ortalama 7 saat sürmektedir. Peki ben direk Muğla’ dan mı geldim hayır. İlk önce İzmir’ de tatil yaptığım için İzban’ dan Aliağa’ ya, Aliağa’ dan direk Burhaniye araçlarına ordan da Ören aracına bindim. Zaten otobüs firmaları garajlar hep yakın mesafede olduğu için hiçte zorlanmadım. Eğer aracınız yok ise İzmir’ den bu şekilden gelebilirsiniz. 

Plajı, Doğası, Çarşısı..

Plajından başlamam gerekirse; mavi bayrak almış, temiz ve ince kumlu kocaman boylu boyunca bir sahili var. Temizliği girilecek derecede tabiki de ama açık deniz olduğundan rüzgarlı havada biraz dalgalanıyor ve kıyıdaki ottur çöptür çabuk geçiyor diyebilirim. Fakat bunların yanı sıra o kadar suyu soğuktu ki size anlatamam. Bizim oradaki Azmak Nehriyle yarışır mübarek insanı çivi gibi yapıyo resmen. İlk başta girmeye cesaret edemesem de sonunda başardım ve girdim 🙂 Şenzong ücretleri ise biz 3 kişi olduğumuz için bize 100 TL bir fiyat verdiler. Bence gayet iyiydi. Eğer ki şenzonglara para ödemek istemezseniz bi cafe de oturup istediğiniz zaman denize girmeniz mümkün. Şenzong parası ödüyeceğinize onunla bi yemek yersiniz diye bi öneride bulunuyorum. Ayrıca halk plajlarında ücretsiz wc – duş alanları mevcut gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Çarşısına gelirsek kalabalık ve canlıydı gayet. Ama öyle sizi çok gürültülü rahatsız eden mekanları yok gibiydi. Ama çokta sessiz ve sakindi diyemem tabi. Ören’ in de kendine has bi canlılığı vardı. Hareketliydi. Şahsen ben pek sakin yerleri sevmediğim için tam ideal bi yerdi benim için. Akşamları da çarşısı bol müzikli geceleri, hareketli cafe ve barları, işletmecilerin yüzü de gülüyordu. 
Çarşı demişken Ören’ in 2-3 tane işlek çarşı var. Bunlardan birincisi kumpir, ayvalık tostu, ice cream satan az ilerisinde incik boncuk, hediye eşyaları satan en işlek caddesi mevcutken. Diğer ikincisi; lokanta ve cafe&barların olduğu, pastahane tarzı az ama öz dükkanların bulunduğu çarşısı var. Diğer üçüncü caddesi ise plaja doğru uzanan kordonu gibi düşünün boylu boyunca bankların olduğu ve bütün cafelerin kordon boyunca mevcut olduğu göreceksiniz. Bir çay mesela 5 TL, Türk kahvesi 15 TL, bir bira 45 TL den başlıyordu. Ama yemek konusuna gelirsek ne yazık ki bu konuda açık olucam ben pek beğenmedim. Seçenek olarak çok bi seçenek yok zaten her yerde bi Ayvalık tostu nereye giderseniz gidin hep tost başkada bi şey göremedim. He bi de kumpiri çok meşhur yemedim ama size tavsiyem gelecek olursanız. Burhaniye merkezine gidip ordana istediğiniz yemeği yiyip hem ekonomik hem daha lezzetli yemek yeme şansınız çok yüksek. Ören’ in yemekleri o kadar güzel olmamasına karşın bi de pahalıydı resmen. Mesela bi Ayvalık tostu 35 TL bi burgeri 45 TL idi. Ama dondurmaları lezzetliydi tabi 🙂 Çeşit çeşit damak tadınıza göre alıp yiyebilirsiniz. Bir adet topu 8 TL idi. Ben en çok hindistan cevizli olanı çok sevdim size de tavsiye ederim.
Doğasına gelirsek Ören’ in en meşhur şeyi meltemi, poyrazı, karayeli resmen o kadar soğuk ki akşamları yanınıza ceket almanızı şiddetle tavsiye ederim. Zaten denizinin geç ısınmasının sebebi de bu meltemler. Ama onun yanı sıra gündüzleri hiç öyle yakmıyor off çok sıcak demiyorsunuz bu yüzden benim en çok sevdiğim şeyi havası oldu. Gerçekten nemi hiç yok o kadar serin ve güzel ki Muğla’ da da hava hep böyle olsa keşke Allah’ ım dedim resmen 🙂 Bir de meşe ve çam ağaçlarının verdiği o kadar temiz bir havası var ki resmen huzur. Eğer İstanbul taraflarında oturuyorsanız ve yazlık ev arıyorsanız size kesinlikle Ören’den bir yazlık almayı tavsiye ederim. Tertemiz havası, denizi, plajı var ki kafa dinlemek için muhteşem bi yer. 

Nasıl Konaklarız ?

Biz yazlık bir evde kaldık bir tanıdığım vasıtasıyla o yüzden konaklama ücretlerini nedir ne değildir araştırırken çok güzel bir kamp yeri keşfettim. Cennet Kamp yeri burası için iletişime geçebilirsiniz ben zaten bir kaç fotoğrafının çektim. Ama onun haricinde bi iki tane güzel otel bulunuyor. Dışardan göründüğü kadarıyla hepsi çok güzeldi. Ama nedense çok fazla pansiyon göremedim her yer adım adım otel ve pansiyon değildi. Genelde bir iki tane otel gördüm o kadar. Bir de kamp alanı belki de önünden geçtim ama ben farkedemedim bilmiyorum doğrusu. Benden şimdilik bu kadar güzel yerleri keşfettikçe yazmaya ve sizinle paylaşmaya devam edeceğim şimdilik hoşçakalın. Ege Fısıltılarıyla kalın.. 
Sezen Türkel