Plajlar, Gezilecek Yerler, Ve Konaklama.
Bodrum aynen şarkıdaki gibi öyle çok duygu bırakır ki, nasıl anlatsam nerden başlasam dersiniz.
Ve hatta anlatılmaz yaşanır diyerek bugünkü rotamız olan Bodrumdayız.
Bodrum, antik devirlerde “Halikarnassos” adıyla anılıyormuş.
Önceleri önemli Hristiyan din adamlarından Aziz Petrus Kalesi ile birlikte Bodrum Aziz Petrus’a adanmış bir yerleşim birimi olmuş, Petrium adını almıştır. Petrium zamanla Podrum ve daha sonra da Bodrum olarak kalmış.
Şirin bir Ege kasabası görünümünde olan bu tatil beldemiz, eşsiz güzellikteki enfes koyları, maviye boyalı kapılarıyla ünlü beyaz evleri, begonvilleri, mandalina ve misket limonu bahçelerinin mis kokularıyla, çok güzel ve değişik bir atmosfere davet ediyor bizleri.
Bundan dolayı da tatil dediğimizde ilk akla gelen ve tatilcilerin gözdesi.
Tatilcilerin dedik ama sürekli yaşamak için herkesin ilk aklına gelen yerdir de Bodrum.
“Ahh şu şehrin kalabalığından uzaklaşsak, şimdi Bodrum da olmak vardı” diyen ne çok insan vardır. Hatta yılın altı ayı yazı yaşamak düşüncesi bile ne harika bir duygudur.
Mesela aynı yerde yaşayıp da hem enerjiyi, hem de huzuru bulabilirsiniz.
Kalabalık ve eğlenceli gece hayatının içinde şehir merkezinde olmak, ya da küçük balıkçı köylerinin ve sakin koylarının kendine has dokusuyla huzurla kucaklaşıp, her anınıza güzel anlar katabilirsiniz. Bodrumda seçim tamamen sizin ruh halinize bağlı.
Bodrum’a Nasıl Giderim:
Karayolu: Bodrum’a ülkemizin tüm şehirlerinden otobüs seferleri ile ulaşmak mümkündür. Otobüs terminali de şehir merkezindedir.
Havayolu: Bodrum-Milas Havalimanı ilçe merkezine 30 km. uzaklıktadır.
Havalimanı ile Bodrum arası Havaş servislerini veya saat başı kalkan Bodrum-Havalimanı arası sefer yapan Muğla Belediyesi otobüslerini kullanabilirsiniz.
Tercihiniz kendi aracınız ile ulaşım sağlamaksa, İstanbul-Bodrum arası yaklaşık 790 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 11 saat 30 dakika kadar sürmektedir.
İzmir-Bodrum arası yaklaşık 250 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 3 saat 30 dakika kadar sürmektedir.
Ankara-Bodrum arası yaklaşık 715 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 10 saat 30 dakika kadar sürmektedir.
Ayrıca Bodrum’dan, Yunan Adaları İstanköy’e yani Kos ve Rodos’a düzenli feribot seferleri yapılmakta. Bodrum’dan Datça, Didim ve Dalyan’a da deniz bağlantıları bulunmakta. Feribot ve deniz otobüslerinin hareket noktaları Ana Limandadır.
Bodrum da Neler Yapabilir, Nereleri Gezebiliriz:
Bodrum gerek tarihi ve kültürel zenginlikleri ile, gerekse koyları ve beldeleriyle birçok seçenek sunmakta. Sokakları, plajları özellikle yaz dönemlerinde yerli ve yabancı turistlerle dolup taşmakta. Festival dönemleri ise ayrı bir keyif.
Bodrum Kalesi’ni ve dünyanın en eski batıklarından birinin de sergilendiği Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni mutlaka gezmelisiniz.
Bodrum-Turgutreis yolu üzerinde yer alan ve yazın birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Antik Tiyatro ve hemen yakınında yer alan Kaya Mezarları, Yalıkavak’ta bulunan Bodrum Yel Değirmenleri,
Gümbet’e oldukça yakın bir mesafede bulunan ve Büyük İskender’in dahi geçemediği kapı olarak anılan Myndos (Mindos) Kapısı Bodrum’da görülmeye değer diğer önemli yerlerdendir.
Ayrıca Zeki Müren’in müze haline getirilen evini de ziyaret edin derim.
Trekking tutkunları için Bodrum’a 30 km. mesafede bulunan Uyku Vadisi’ne pek çok acente tarafından günübirlik turlar düzenleniyor dilerseniz bu turlara katılabilirsiniz.
Bodrum, bir tatil ve turizm türü olan Mavi Yolculuk ve Mavi Tur’un doğduğu yerdir. Sezonu mayıs ayı başında başlayıp, Ekim ayının sonuna kadar devam etmektedir. Bodrum çıkışlı ve farklı rotalarıyla Ege ve Akdeniz kıyılarını kapsayan bu turlar ile tatilinizi değişik ve eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.
Antik çağlardan beri hizmet veren Bodrum Osmanlı Tersanesi görülebilecek yerlerden. Osmanlı donanmasına gemi takviyesi sağladığı için Bodrum Osmanlı Tersanesi olarak anılıyor.
Muhtemel saldırıların önüne geçebilmek adına gözetleme kulesi ile desteklenen tersane binası, artık bir sanat galerisine ev sahipliği yapmakta.
Gümüşlük’teki karayla arasında derinliği yaklaşık bir metre ve ince bir şerit halinde olan Tavşan Adası da görülebilir.
Bu şerit üzerinden yürüyerek karadan adaya geçmek mümkün.
Bodrum’da tatilciler için alışveriş keyfi bir başkadır. Bodrum, özellikle el sanatları ve el emeği hediyelik eşyaları ile ünlü bir tatil beldesidir. Bodrum’a girişte sağlı sollu mağazalarda giyimden aksesuara kadar aradığınız her şeyi bulabilirsiniz, özellikle meşhur Bodrum sandaletlerine göz atmayı unutmayın.
Cennet gibi doğasıyla Bodrum Plajları da gün içinde deniz keyfi sürmek isteyenler için ideal.
Bodrum, su sporları ve dalış turizmi açısından da tatilcilerine imkanlar sunmakta. Bodrum ve çevresindeki beldelerin plajlarında su sporları tesisleri bulunmakta. Yelken, rüzgar sörfü ve dalış en popüler aktivitelerden.
Bodrum’un en popüler plajlarından olan Bitez Plajı’nda kum ve masmavi bir deniz sizi bekliyor. Bodrum’a gidipte Bitez’de denize girmemişseniz çok şey kaçırmışsınız diyebilirim.
Akyarlar Plajı mavinin bütün tonlarını görebileceğiniz muhteşem güzellikteki deniziyle mutlaka uğramanız gereken bir nokta.
Bodrum’un en güzel beldelerinden biri bence Gümüşlük. Küçük bir halk plajı var lakin huzur veren bir atmosfere sahip. Bodrum merkeze yarım saat uzaklıkta olan Gümüşlük’te deniz nispeten dalgalı ama suyu ılık ve temiz.
Gerek ulaşım kolaylığı gerekse denizinin güzelliği ile Ortakent tatilciler tarafından fazlasıyla tercih ediliyor. Denizi kum ve yavaş yavaş derinleştiği için çocuklu aileler için de ideal. Ortakent’te gönlünüzce denize girebilir, sevdiklerinizle keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Kara İncir
Bodrum Yarımadası’ndaki en güzel plajlardan biri Kara incir, dibi olabildiğince kum, berrak ve dalgasız bir denizi var. Diğer koylara göre biraz soğuk. Sığ bir deniz olduğundan ayaklarınızın deniz tabanında kaldırdığı kumları seyrede seyrede yürüyebiliyorsunuz.
Bağla
Kara incir ile Kargı Koyu arasında yer alan Bağla, tur teknelerinin sık sık uğradığı bir koy. Suyu hem berrak hem de diğer koylara göre nispeten daha sıcak. Özellikle çadır tatilini sevenler tarafından tercih ediliyor.
Göltürkbükü Torba Koyu’nu geçince karşınıza çıkıyor. Türkbükü şeklinde de söylenen bu plaj, bir yanı çam ormanı bir yanı Bodrum’un mavi denizi ile oldukça güzel bir görüntüye sahip. Buradaki deniz de biraz soğuk. Hem halk plajı hem de özel beach tesisleri olan, gece hayatının epey canlı olduğu, genellikle ünlüler tarafından tercih edilen bir nokta.
Bodrum’un neredeyse kendisi kadar ünlü Yalıkavak. Denizi kadar sahildeki yüz elli yıllık yel değirmeniyle de turistlerin uğrak noktası. Bu yel değirmeninin önünde fotoğraf çektirmeyen yok gibi.
Haziran ayında yapılan, Yel Değirmeni Kültür ve Sanat Festivali beldeye ayrı bir canlılık getiriyor. Kim bilir belki siz de denk gelirsiniz. Hatta hatıra eşyası olarak satılan ufak biblolar ve magnetlerde yel değirmeni motifi bolca kullanılmış. Sanatçılar Sokağı bu tür hediyelikleri bulabileceğiniz yer.
rüzgar çok olduğundan rüzgar sörfü yapanlar Bodrum’da özellikle burayı tercih ediyor. Bodrum yarımadasının popüler sörf merkezlerinin başında geliyor.
Pafla Koyu, Tilkicik Koyu ve Ağaçbaşı Koyu görülmeye değer.
Çok sayıda girişi paralı ve pahalı özel beachlerin yanı sıra halk plajı da mevcut tercih size kalmış.
Yalıkavak’ta ayrıca marina da bulunuyor.
Güvercinlik, Bodrum Yarımadası’nın girişinde bulunan, körfezin en iç noktasın da olduğundan sakin bir denizi var.
Balıkçı kayıklarının bağlandığı limanın hemen yanında halk plajı bulunuyor. Az sayıda da olsa şezlong ve şemsiye mevcut. Küçük bir meydanı var, ufak tefek atıştırmalık bir şeyler yiyip mola verebileceğiniz bir de kafesi bulunmakta.
Turgutreis, yıldan yıla oldukça kalabalıklaşan, bununla birlikte hızla büyüyen ve bu gidişle Bodrum’dan ayrı olarak başlı başına bir tatil beldesi haline gelecek bir yer.
Adını Osmanlı İmparatorluğu’na büyük hizmetlerde bulunmuş amiral ve beylerbeyi Turgut Reis’ten alıyor. Geniş bir yat limanına sahip ve burada Turgut Reis’in bir de heykeli bulunuyor. Bodrum’a göre daha sakin ve daha ucuz olan, el emeği hediyelik ya da kendinize hatıralık alabileceğiniz dükkanlara sahip çarşısını da gezebilirsiniz. Ayrıca liman yolu boyunca tezgahlar da kuruluyor..
Turgutreis’te bulunan Günbatımı Plajı, denize girmek için en çok tercih edilen noktalardan biri, Bodrum Yarımadası’nda bulunan en güzel plajların da başında gelmekte.
Bodrumda Nerede Kalınır?
Bodrum, her bütçeye hitap eden otel ve diğer konaklama imkanları ile tatilcilerin favori yerlerinden.
Gece hayatı yönünden Türkiye’nin önde gelen yerlerinden biri olan Bodrum’un merkezi ulaşım, eğlence ve alışveriş seçeneklerinin fazlalığı nedeniyle tercih edilmekte. Konaklama için bu bölgeyi seçtiğinizde gündüzleri otobüs terminalinden kalkan dolmuşlar aracılığıyla gideceğiniz plajlarda keyifli vakit geçirebilir; akşamüstü Bodrum Çarşısı’nda alışveriş yapabilirsiniz. Akşamları ise Barlar Sokağı’nın eğlenceli ortamında keyifli anlar geçirebilirsiniz. Merkez konaklama açısından da her türlü bütçeye hitap etmekte.
Gümbet, ilçe merkezinden sonra Bodrum’un en meşhur yerlerinden birisi. İlçeye uzaklığı 3 kilometre olan Gümbet’i ve Bitez’i konaklama yeri olarak seçenler genelde Bodrum’un gece hayatına odaklı tatil geçirmek isteyen kişiler oluyor.
Akyarlar eğlence yaşamına uzak, daha sakin tatili tercih edenlerin seçtiği bölge, burası 5 yıldızlı otel, süit ve pansiyonlar açısından da zengin.
Gümüşlük de sakin bir tatili tercih edenlerin konaklama için seçtiği yerlerden, burada pansiyon, ev ve oda kiralayabiliyorsunuz. Büyük lüks oteller burada yok.
Yalıkavak özellikle yüksek hizmet kalitesi beklentisi içerisinde olanlar için ideal konaklama seçenekleri sunabiliyor.
Bodrumda Nerede, Ne Yenir
Ege’nin incisi Bodrum sadece deniz kum ve güneşten ibaret değil elbette. Herkesin kendine göre bir yer bulabileceği lezzet durağı, ayrı bir keyif noktası var.
Eğer kendinizi annenizin evinde hissedebileceğiniz bir yer var mı diye sorarsanız ve böyle bir kahvaltı istiyorsanız cevabım evet olacaktır. Havva Ana özellikle sacda pişen bazlama, el açması su böreği ve nar gibi kızarmış kabak böreği ile sizlere tarifsiz lezzetler sunmanın garantisini verebilecek bir yer.
Asmalı Çardak, ev yapımı reçelleri ve börekleri dışında; çökelek peyniri, yeşil kırma zeytini, köy yumurtası, sacda köy ekmeği, yine bahçede yetişen domates, salatalık, biberler ile miss gibi kahvaltının adresi.
Lezzet ve mekan listelerinin başında yer alan Bodrumun kalabalığından kaçış noktası gibidir Kocadon.
Bir arka bahçesi var ki huzurun ta kendisi.
Girit mutfağının Türkiye’deki en iyi adreslerinden diyebilirim, yemeğinize klasik müzik eşlik ediyor olması da ayrı bir keyif.
Ahtapot soteli domates dolma, hünkar beğendi, karidesli tavuk, enginar salata, gemici usulü balık buğulama şefin önerilerinden bazıları artık seçim damak keyfimize kalmış. Rezervasyonsuz gitmeyin sakın, üzülürsünüz.
Hani denir ya kelimeler kifayetsiz kalıyor diye işte Mimoza Gümüşlük Restaurant öyle bir mekan. Salaş görünümlü, değişik aydınlatmaları ve sunumuyla oldukça romantik bir atmosfere sahip.
Bodrum’un en ünlü balık restoranlarından Mimoza’da buralara kadar gelip de balık yememek olmaz. Midye kokoreç dolma, tereyağlı karides, karidesli peynirli salata, deniz börülcesi de sevdiğiniz mevsiminde çıkan ve balık öncesinde tatmanız gereken lezzetlerden.
Badem ezmesi ve likörle servis edilen Türk kahvesini de kesinlikle denemelisiniz.
Evet fiyatlar biraz pahalı ama emin olun buna değer.
Gümüşlük’te ayaklarınız kuma değerek yemek yiyorsunuz ve muhteşem gün batımına da denk gelmişseniz işte çifte keyif. Soğan Sarımsak böyle bir mekan.
Her şey günlük ve taze. Mezeler elbet liste başı; köpoğlu, humus, soğan böreği mutlaka denenmeli. Ben denemedim ama Adaçaylı çipurası da buranın farklı lezzetlerinden. Ortam salaş ama fiyatlar biraz ortalamanın üzerinde en azından bir kez denenmeli.
Bodrum’un ünlü mekanı Bitez Dondurmacısı benim gibi dondurma seviyorsanız sakın denemeden tatili bitirmeyin. Benim tavsiyem başka yerlerde kolay kolay bulunmayan susamlı-tahinli,
ballı-bademli ve mandalina aromalarını denemeniz. Diğer klasik tatlarıda yüzde yüz organik meyvelerle yapıyorlar, ağzınıza taze meyve parçacıkları geliyor.
Yazımın başında da dediğim gibi ne kadar anlatsak hep eksik kalır Bodrum, sizlerinde ekleyeceğiniz tatil notlarınız varsa yorum kısmında bizimle paylaşır mısınız.
Bodrum fotoğraflarına buraya tıklayarak bakabilirsiniz..
Sevgiyle ve Ege Fısıltıları ile kalın.