Sırtını Dağlara Yaslamış Yeşiline Mavisine Doyamayacağınız Antalya’nın Şirin Kasabası Kaş’tayız…
Antalya Kaş; taş sokakları, her daim pırıl pırıl güneşi, berrak deniziyle insanı baştan çıkaran Antalya‘nın en batısında ki ilçesidir.
Bunca güzelliğine, yavaş yavaş popüler olmaya başlayan Kaş, keşfeden tatilcilerin kalbinde şimdiden izler bırakır vaziyette.
Likya Yolu ve Karia Yolu’nun kesişme noktası olması sebebiyle, tarihi ve kültürel anlamda da Akdeniz bölgesinin değeridir.
Sırtını yüksek dağlara dayamış, önünde balıkçı ve tur tekneleri ile yatların sıralandığı küçük limanıyla bir Akdeniz kasabası olan Kaş’ta biraz gezinti yapmaya ne dersiniz..?
Nisan-Mayıs / Ekim-Kasım dönemleri Kaş’ın, tatil için en çok tercih edilen zamanlarıdır.
Mart ayından Kasım sonuna kadar denize girebileceğiniz bir iklime sahiptir. Ocak ve şubat aylarında bile sıcaklık eksilere düşmez.
Kalabalık ve yoğun olduğu sezon da bile hiç rahatsız olmuyorsunuz, bunun sebebi sıkıcı bir trafiğin olmayışı sanırım.
Kaş, büyük şehirlerin yorucu kalabalığından kaçanların, sığınak yerlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Tatile diye gelip temelli yerleşenlerin sayısı oldukça fazla.
Kaş her şeye rağmen eski mimari dokusunu da korumakta olduğundan, begonvillerle süslü ahşap balkonlu evleri ile bezenmiş sokakların da gezerken bu ruhunu hissedebiliyorsunuz.
Kaş’a ulaşım: İstanbul’dan yaklaşık 1.30 saat süren direkt uçuşlarla Dalaman Havalimanı‘na varabilirsiniz.
Kaş-Dalaman arası 168 km. 2 saat 40 dk. gibi bir sürede Kaş’a ulaşabilirsiniz. Havalimanından Havaş servisleri ile, Fethiye’ye gelip oradan Kaş’a hareket eden minibüslere binebilirsiniz. Fethiye’den 110 km’lik bir yolculuktan sonra Kaş’a ulaşılıyor.
Tercihiniz karayolu ve özel aracınızla gitmekse İstanbul-Antalya arası 718 km’lik bir mesafede, yaklaşık olarak 8 / 9 saat gibi bir sürede gidebilirsiniz.
Eğer tercihiniz otobüsle ulaşımsa, her şehirden Antalya’ya otobüsle ulaşmanız mümkün. Yolculuk İstanbul’dan yaklaşık 13 saat, Ankara’dan 8 saat, İzmir’den ise 6 saat sürmekte. Antalya Terminali’nden ilçe minibüs ve otobüsleri ile Kaş’a gidebilirsiniz.
Antalya Havalimanı da Kaş’a ulaşım için sıklıkla tercih edilmekte.
Havalimanı Kaş arası, 203 km. Kemer, Kumluca, Finike, Demre sahil yolu güzergahından en az üç saat gibi bir sürede Kaş’a ulaşabilirsiniz.
Kaş’ta neler yapabilir nereleri gezebiliriz: Kaş’a geldiğinizde ilk keşif noktanız, hediyelik dükkanlarıyla, pansiyon ve restoranlarıyla dolu, merkez bölgesi ve Uzun Çarşı olmalı.
Kaş’taki akşamlarınızı bu atmosferde geçirmeyi planlarsanız oldukça eğlenceli olacağı kesin.
Bu bölgede gezmeyi çok seveceğinizin garantisini verebilirim.
Kaputaş Plajı turkuaz rengi suyuyla ve harika kumuyla gezi rotanızın başında yer alabilir. Deniz sabah saatlerinde sakin ve durgun, akşama doğru dalgalanmaya başlıyor.
Kalkan-Kaş arasında yer alan plajda işletmelerin şezlong, şemsiye ve duş hizmetleri mevcut. Kaputaş’da gün batımını dalgalarla karşılamak ayrı bir güzellik.
Büyük Çakıl Plajı merkeze yürüme mesafesinde Kaş’ın cennet koylarından biri.
Çakıl taşlarından oluşan plajın suyu oldukça soğuk.
Kısa mesafe yüzerek ulaşabileceğiniz mini bir mağarası da var.
Küçük Çakıl Plajları Kaş’ın merkezinde denize girmek için birçok alternatif beach mekanlarının bulunduğu bölgesi. Deniz suyu burada da bayağı soğuk.
Kekova Turu Kaş merkezden tur organizasyonu yapan acentalardan dilediğinizle anlaşabilir, tura katılabilirsiniz.
Tekne turunda, Korsan Mağarası ve Kaleköy uğrak noktaları oluyor. Batık Şehir de kesinlikle görmeniz gereken güzellikte, hatta alt kısmında camlı bölmesi olan tekneye denk gelmişseniz, şehrin deniz altında kalan kısmında eski yerleşim yerlerinin ve tapınakların kalıntılarını izleyebilirsiniz.
Not: Batık Şehir yıllar içinde yaşanan depremler ile yıkılmış ve zaman içinde sular altında kalmış.
Bu alanda yüzmenin yasak olduğunu da söylemeliyim.
Kaş At Çiftliği Kaş’ta ata binebileceğiniz iki at çiftliği bulunmakta. Böyle olunca da at ile gezinti Kaş’ta yapılacak değişik aktivitelerden biri olmuş.
Kaş’a araba ile 10 dakikalık mesafede olan Çukurbağ köyünde yer alıyor. Buraya kendi arabanız ile ya da merkezden sık sık kalkan minibüslerle gelebilirsiniz.
Şimdiye kadar plajlar bizler için şezlong da keyif yapmak demekti dimi, Patara plajını at sırtında gezmek eminim çok değişik bir deneyim olacak. Hatta hiç ata binmemiş olsanız bile.!
Eğitimli atlar belirli rotalar üzerinde hiç sorun çıkarmadan sizi taşıyabiliyor.
Doğal güzelliklerinin yanısıra, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Antalya’nın şirin kasabası Kaş, tarih ve kültür gezisi meraklıları için de tam bir cennet diyebilirim.
Aperlai Antik Kenti, Antiphellos Antik Kenti, Phellos Antik Kenti, İsinda Antik Kenti, Trysa Antik Kenti ve Gömbe Antik Kenti gezilebilir.
Saklıkent Kanyonu hem macera sevenlerin hem de huzuru arayanları adresi niteliğinde. Ayrıca Türkiye’deki en uzun kanyon ünvanına da sahip.
Yazın bunaltan sıcağından kaçıp serin tatil ortamı arayanlar için Kaş’ın güzelim tertemiz havasını içinize çekebileceğiniz, yaylalarına bir uzanın derim. Gömbe Yaylası, Felen Yaylası, Bezirgan Yaylası serin bir yayla havası almak isteyenlerin, ayrıca çeşitli festival ve etkinliklere de tanıklık edebileceği noktalar.
Kaş’a ortalama 50 dakika uzaklıkta bulunan Demre Kuş Cenneti de gezi noktalarınızdan biri olabilir.
Kaş’a gelmişken tam karşısındaki Meis adasına günübirlik uğramadan geçmeyin derim. Yarım saatte bir yapılan Feribot seferleriyle ulaşabileceğiniz, tam anlamıyla Yunanistan havasını soluyabileceğiniz, mimarisi ile de İtalyan esintileri taşıyan bir ada Meis. Ada da bulunan mavi mağara da görülmesi gereken yerlerden.
Kaş’ta; gökyüzüne baktığınızda renkli birçok paraşüt görebilir, gökyüzü heyecanı yaşayabilirsiniz. Türkiye’deki sayılı uçuş noktalarından birisi olduğu söylenebilir.
Kaş’ta yamaç paraşütü yapmak isteyenler minibüslerle 9 kilometre yol giderek denizden 600 metre yükseklikteki Kırdavlı Tepesi’ne veya genellikle Asas Dağı’na çıkarılıyor, ilk eğitimin ardından uçuşa özel elbiseler giyiliyor ve belirli bir ödeme karşılığında yamaç paraşütü pilotları eşliğinde uçmanın yaşı yok dercesine, gökyüzünde keyifli yolculuk başlıyor.
Kaş’ta Nerede Kalınır: Kaş merkezi, küçük otellerin ve pansiyonların oluşturduğu konaklama tesisleri ile her bütçeye hitap etmekte.Tercihiniz merkezinde konaklamak olduğunda, araç kullanma zorunluluğunuz olmadan, gündüz plajlarında yüzerek ve güneşlenerek vakit geçirebilir, günü batırdığınızda ise renkli Kaş gecelerinin eğlenceli ortamında keyifli anlar yaşayabilirsiniz.
Eğer merkezden çok fazla uzaklaşmayım ama daha da sakin bir ortamda konaklayayım derseniz
Küçük Çakıl Plajı çevresindeki otelleri tercih edebilirsiniz.
Kaş ilçe merkezine sadece 5 km uzaklıkta bulunan henüz çok keşfedilmemiş bölgesi olan, yeşil ile mavinin buluştuğu Çukurbağ Yarımadası da pansiyondan, konforlu otellere kadar birçok konaklama seçeneği ile her bütçeye uygun tesisleriyle hizmet veriyor. Denizi biraz taşlık, bunun sebebi bölgenin kayalık bir yapıya sahip olması.
Ulaşımın dolmuşlar veya taksiler ile sağlandığı bu yarımada yatların da uğrak noktası olduğu birçok koya sahip.
Sunset Butik Apart,Cappari Hotels – Aquaris,Erdem City Hotel,Rhapsody Hotel,Defne Hotel,Hotel Sonne,Nur Beach Hotel,Peninsula Gardens Hotel, Hilal Pansiyon,Aphrodite Pansiyon Kaş’ta, konaklama için tercih edebileceğiniz seçeneklerden bazıları.
Ayrıca Kaş, gezgin tatilciler için kamp ve karavan tatili açısından da dikkate değer seçenekler sunmakta.
Kaş’ta Ne Yenir: Kaş’ta, tipik Akdeniz mutfağının zengin çeşitleri otlar, zeytinyağlılar ve deniz ürünlerini bulabilirsiniz. Kaş yemeklerinde sebze ve otlar hem çiğ, hem pişmiş yada kavrulmuş olarak tüketilir.
Hakiki zeytinyağında kızartılmış soslu sebzeler, bol sarımsakla hazırlanmış deniz börülcesi, yeşil fasulye, kabak mücver, enginar, kuşkonmaz ve daha pek çok çeşit gittiğiniz hemen hemen her restoranın menüsünde değişik sunumlarla karşınıza çıkacaktır.
Kaş’ta; Sabah kahvaltısından, gün içi atıştırmalıklarına ve keyifli akşam yemeklerine ev sahipliği yapabilecek, birçok mekan ve işletme mevcut.
Taşbahçe kahvaltı için taze ve günlük ürünleri ile çok lezzetli seçenekler sunuyor.
Gün ortasında hafif bir zeytinyağlı tercih etmek isterseniz Lokma’ya bir uğrayın derim.
Ayrıca el yapımı mantısı ve serinlik arayanlar için de ev yapımı limonatası süper.
Deniz, kum, güneş ve bolca gezilen bir günün akşamında, keyifli bir akşam yemeği için, Zaika güzel bir alternatif olabilir.
Yalnız önceden rezervasyon yapmayı unutmayın. Buranın şaşlık kebabı da pek bi meşhurmuş.
Tercihiniz deniz ürünü ve mezeler ise Ruhi Bey Meyhanesi, Tzatziki Meyhane leziz menüsüyle tercihiniz olabilir.
Kaş barları yemek sonrası veya öncesi, alkollü ve alkolsüz özel kokteylleri ile de efsane diyebilirim. Özellikle gün batımı için Deja Vu Cafe Bar’da kokteyl yudumlamak Kaş’ın ayrı bir keyfi.
Geceyi sonlandırmadan önce Mavi Bar’da yer bulamazsanız bile, ayaküstü bira ve midye dolma keyfi yapabilirsiniz.
Kaş lezzetleri elbet bu kadarla sınırlı değil, sizlerin de değişik lezzet ve mekan önerileriniz varsa bizimle paylaşır mısınız.?
Bir başka rotada buluşmak üzere, sevgiyle ve tabi ki Ege Fısıltıları ile kalın.
Yine keyifle okuduğum, yöreyle ilgili bilgi sahibi olduğum güzel bir tanıtım yazısı. Emeğinize, kaleminize sağlık..
Çok teşekkürler.